Produktspecialist Robert tar över bland rör och rördelar

Vi vill nu ta tillfället i akt att välkomna Robert Humlebaek Petersen som ny produktspecialist hos oss på Damstahl, inte minst här på bloggen! För er som inte redan träffat Robert får han här chansen att presentera sig själv samtidigt som han gör sig redo att börja svara på alla era frågor om rör och rördelar.   Hej! Jag heter Robert Humlebaek Petersen …

Läs mer

Korrosion i havsmiljö – följ våra plåtar! Del 10: Yta och design

Höstvädret har fått verka på våra plåtar nära havet. Du kan nu se tydliga tecken på att både ytan och designen spelar stor roll för korrosionshastigheten. Stålsorter Under de senaste fem månaderna har inte hänt så mycket med våra plåtar, förutom två saker. För det första så har 1.4016 fått fler mörka fläckar på ytan …

Läs mer

Damstahl får toppbetyg i ny kundundersökning

Vår nya kundundersökning är trevlig läsning för oss på Damstahl. Vi noterar med stolthet och ödmjukhet att resultatet är det bästa vi någonsin fått och vi gläds åt toppresultat i hela landet.  96 procent tycker att det är enkelt att göra affärer med Damstahl.  99 procent anser att de får ett professionellt bemötande. 95 procent tycker att Damstahls produkter håller hög …

Läs mer

Sprött gods efter svetsning

Ibland får vi frågor som rör relationen mellan svetsning och slagseghet där en del upplever att godset blir sprött efter svetsning i till exempel Duplex. Vi bestämde oss för att titta närmre på vad som egentligen händer och var problemet ligger.  Många har märkt att slagsegheten blir alltför låg efter svetsning och då särskilt i den värmepåverkade …

Läs mer

Vad är skillnaden mellan ISO och DIN?

Ännu ett inlägg om rostfritt och mått? Ja så länge det finns frågetecken inom det rostfria vill vi försöka hjälpa till. Här ska ni få en kort men kärnfull förklaring på skillnaden mellan ISO och DIN. När det gäller DIN är hålet alltid konstant och när man ökar godstjockleken så ökar ytterdiametern och hålet är …

Läs mer

Rostfritt stål ger oss rent dricksvatten

Du vrider på kranen och ut kommer det rent vatten, färdigt att drickas. Men innan det når dig har det färdats långa sträckor genom rör och filter. Att säkerställa vår försörjning av rent dricksvatten är en viktig uppgift och den möjliggörs med hjälp av rostfritt stål.  Rostfritt för rent dricksvatten  Innan Robert Humlebæk Petersen började på Damstahl arbetade han …

Läs mer

Fasadmaterial i både rostfritt och rostrött

Ett bra fasadmaterial är både vackert och underhållsfritt vilket kan förklara varför rostfritt stål är ett material som används på många skyskrapor världen över. Ett exempel är Socony–Mobil Building i New York, världens första skyskrapa helt klädd i rostfritt. Men det finns även fasadmaterial som är gjorda för att rosta, som till exempel corten. Ett exempel på det är …

Läs mer

Rostfritt kan absolut vara magnetiskt

Många tror att rostfritt stål inte är magnetiskt och att det går att avgöra om stålet är rostfritt eller inte med hjälp av en magnet. Sanningen är att alla rostfria stålsorter, utom austenitiskt stål, är mer eller mindre magnetiska. Men även austenitiskt stål kan bli magnetiskt. Det kan ske vid kalldeformation, till exempel pressning, bockning, svarvning och fräsning. Kalldragen …

Läs mer

Så fungerar legeringstillägget – vi reder ut prissättningen av rostfritt!

Tycker du att prissättningen av rostfritt stål är förvirrande? Med en slutsumma som består av två olika delar. Men varför är det så? Och varför skiljer sig baspriserna på olika stålsorter åt? Här reder vi ut ett och annat kring priset på rostfritt. Vid tillverkning av rostfritt stål står legeringsmetallerna för en stor del av …

Läs mer