Följ en produkt från order till leverans

Varje dag passerar i snitt hundra ton rostfritt stål genom vårt lager och transporteras iväg till våra kunder över hela Sverige. Allt börjar med att någon har ett behov av något och slutar med att vi snabbt sett till att de fått vad de behövde. Men däremellan händer en hel del saker, något vi tänkte …

Läs mer

Rostfritt är svettfritt

Rostfri plåt är ett utmärkt material att tillverka skyltar av och nu har en skyltmakare hört av sig som har ett par frågor på ämnet. Frågeställaren tillverkar skyltar i rostfri plåt av typen EN 1.4301 med 2B-yta. Plåten är laserskuren och 3 mm tjock. På baksidan av skyltarna limmas distanser med limmet Terostat 9220. Nu till frågorna:   …

Läs mer

Saltspraytest-fördelar och nackdelar

Saltspraytestet har sedan början av 1900-talet använts för att studera hur korrosion uppstår och påverkar rostfritt stål av olika typer och med olika ytbehandlingar. Metoden har fördelar, men den har också sina begränsningar. Så fungerar saltspraytestet på rostfritt Saltspraytestet är ett forcerat laboratorietest som uppfanns i början av 1900-talet. Det innebär att man i en …

Läs mer

Ett sobert bord i rostfritt stål

Som sitt examensarbete på Beckmans Designhögskola i Stockholm valde Elsa Ericson Ekdahl bland annat att skapa ett bord av polerat rostfritt stål. – Jag ville arbeta i ett material som i sin yta aldrig var densamma eller stod stilla när man betraktade det – spegeln. Därför blev den rostfria spegelpolerade plåten ett givet val. Rostfritt …

Läs mer

EN 1.4305 – stålet som gillar svavel

Vid tillverkning av rostfritt stål är huvudingredienserna järn, krom och kol. Men det förekommer också ett antal föroreningar som inte får överstiga vissa gränser. En sådan förorening är svavel. Svavel är väldigt skadligt för korrosionsmotståndet och för de flesta kommersiella ståltyper ligger den övre gränsen för svavel på 0,015 procent.   Svavel kan ge fördelar  Men …

Läs mer

Syrafast bättre än rostfritt? Inte alltid!

Med sin lilla mängd molybden blir syrafast stål mer motståndskraftigt mot både spaltkorrosion och punktkorrosion än vanligt rostfritt stål. Det är bakgrunden till att syrafast oftast anses vara det bästa och mest hållbara alternativet. Men att kalla syrafast stål för bäst, är en sanning med modifikation. För det finns situationer då molybdenet faktiskt kan ställa …

Läs mer

The Thames Barrier – en rostfri skönhet

The Thames Barrier ligger mitt i Themsen precis när floden börjar närma sig centrala London och är en märklig syn. Som en rad med skinande jätteägg från yttre rymden! Barriärerna är i själva verket skyddsportar som går att stänga vid tillfällen då vattennivåerna kraftigt höjs, som till exempel vid stormar och vårfloder. På så vis skyddar de London mot allvarliga översvämningar.      Barriären …

Läs mer

Vad är skillnaden mellan ISO och DIN?

Ännu ett inlägg om rostfritt och mått? Ja så länge det finns frågetecken inom det rostfria vill vi försöka hjälpa till. Här ska ni få en kort men kärnfull förklaring på skillnaden mellan ISO och DIN. När det gäller DIN är hålet alltid konstant och när man ökar godstjockleken så ökar ytterdiametern och hålet är …

Läs mer

Rostfritt stål till grenröret

Rostfria rör går att använda till många olika saker. Och nu har vi fått en spännande fråga från en person som använder dem till sina rallybilar!  ”Jag är TiG-svetsare och motorsportsintresserad och har tidigare provat bygga grenrör för turbobruk med varierande resultat. Nu ska jag bygga ett till min Lancia Delta Integrale och vill hålla ner volymen, vilket innebär att …

Läs mer