Sprött gods efter svetsning

Ibland får vi frågor som rör relationen mellan svetsning och slagseghet där en del upplever att godset blir sprött efter svetsning i till exempel Duplex. Vi bestämde oss för att titta närmre på vad som egentligen händer och var problemet ligger.  Många har märkt att slagsegheten blir alltför låg efter svetsning och då särskilt i den värmepåverkade …

Läs mer

Från odlingen till flaska genom rostfria rör

I mitten av maj och ett par veckor framåt är det magiskt på Österlen. Hundratals fruktträd står i blom och bildar ett hav av rosavita blommor. Lika vacker är hösten, när blomsterhavet förvandlats till äpplen med rik arom. Klimatet på Österlen är rena paradiset för en äppelodlare. En man som snabbt förstod att äppleträden skulle …

Läs mer

Cortenstål: materialet som är gjort för att rosta

Om du är trädgårdsintresserad har du nog inte kunnat undgå att stöta på plåtar gjorda av cortenstål. Med sin rostiga yta pryder de allt från offentliga parker till villaträdgårdar. Men varför rostar cortenstålet så snabbt och jämnt? Och varför avstannar korrosionsprocessen?  Cortenstål är rosttrögt  Cortenstål är en stållegering som utvecklades redan 1933 och började 1959 marknadsföras under varumärket COR-TEN av …

Läs mer

3D-printing av rostfritt har lång väg kvar att gå

Damstahls försäljningsdirektör Patrik Leijon skriver om en spännande framtidsspaning i magasinet Svensk Verkstad – Industri  3D-printing av rostfritt har lång väg kvar att gå  I Svensk Verkstad nr 3 2017 kan man läsa om att framtiden är 3D-printad. I en artikel säger Göran Elovsson, vd på det svenska företaget AIM, att man har ambitionen att vara …

Läs mer

Tydlig trend: Minskad miljöpåverkan och stigande priser

Som mycket annat satte Corona sina tydliga spår även inom rostfritt stål. Prishöjningar på råvaran nickel påverkar även prissättningen inom rostfritt material. När London Metal Exchange presenterade sina senaste grafer över nickel blir bilden tydlig. – Man ser hur priserna sjunker i samband med att Corona pandemin bryter ut. Men fram i april ser vi …

Läs mer

Vad är skillnaden på EN 1.4301/4307 och EN 1.4436?

Det finns en rad saker som skiljer de rostfria stålsorterna EN 1.4301/4307 och EN 1.4436 åt, både när det gäller sammansättning och vilka användningsområden de bäst lämpar sig för.    EN 1.4301/4307 – vanligast i världen  EN 1.4301/4307 (SS 2333 enligt den gamla svenska standarden) har ett mycket brett användningsområde och är därför den vanligaste rostfria stålsorten i världen. 1.4301/4307 innehåller ca 17.5% krom …

Läs mer

Viktigt att tänka på när du löder rostfritt

Att löda rostfritt mot rostfritt kan medföra en rad problem. Men med rätt kunskap, material och metod kommer du långt. Två viktiga saker att tänka på är vidhäftningen och att välja rätt lödmaterial.    Först och främst är det viktigt att använda rätt lödmaterial för att få en stark fog. Om lödmaterialet är av den typiska tenn-/blysammansättningen får du en fog …

Läs mer

Läget i Småland: Det är ett bra tryck på marknaden nu

Damstahls utesäljare Anders Andersson rapporterar: Småland är ett stort område att täcka. Samtidigt är det en tacksam marknad där det dessutom är riktigt bra tryck just nu. Det gäller inte minst de kunder i regionen kring Gnosjö och Värnamo som arbetar med stångbearbetning. Främst handlar det om tillverkning av detaljer till fordonsindustrin.  Det här är ett …

Läs mer

Tänk om Eiffeltornet var gjort av rostfritt stål

Att välja rostfritt är överlägset för hållbarhet och långsiktigt tänkande. För även om rostfritt initialt kan utgöra en större investering, blir det ofta billigare om vi ser till hela livscykeln. Det finns många exempel på byggen där rostfritt stål hade varit ett utmärkt val. Titta bara på Eiffeltornet som nu istället måste målas om vart sjunde år!  Varför byggdes inte Eiffeltornet i …

Läs mer