Håll rost och virus borta med rätt desinfektion

Världen ser helt annorlunda ut jämfört med hur den såg ut för mindre än ett år sedan. Coronaviruset har påverkat oss alla. Rengöring och desinfektion har stått i fokus som aldrig förr. Vi tvättar, spritar och försöker på alla sätt hålla rent för att gemensamt bli kvitt corona eller åtminstone hålla stånd, tills ett vaccin …

Läs mer

Rostfritt stål till grenröret

Rostfria rör går att använda till många olika saker. Och nu har vi fått en spännande fråga från en person som använder dem till sina rallybilar!  ”Jag är TiG-svetsare och motorsportsintresserad och har tidigare provat bygga grenrör för turbobruk med varierande resultat. Nu ska jag bygga ett till min Lancia Delta Integrale och vill hålla ner volymen, vilket innebär att …

Läs mer

Damstahl tar ett stort kliv inom digitalisering

Efter 30 år i trogen tjänst har vårt gamla affärssystem gått pension och vi har börjat arbeta med vårt nya system – Microsoft Dynamics 365. Det innebär att Damstahl i Norden har en ny gemensam plattform och är redo för fortsatt digital utveckling och tillväxt. – Implementeringen av affärssystemet har inte gått helt smärtfritt. Det …

Läs mer

Lågkolstål, titanstabiliserat och normalt stål – vad är skillnaden?

Kol är bra till mycket, men inte som legeringselement i rostfritt stål. Kol binder kromet i korngränserna som därmed inte blir rostfria. Kolets påverkan skall därför minimeras.Detta kan göras på två olika sätt; antingen avlägsnar man det mesta av kolet och får lågkolstål. Alternativt tillsätter man titan som kolet väljer före kromet att reagera med, …

Läs mer

De fem huvudgrupperna inom rostfritt stål

Redan 1912 uppfanns de första rostfria stålsorterna i Sheffield England och 1913 kom tyskarna på att man kunde tillsätta nickel för att förändra de mekaniska egenskaperna. Rostfritt stål är en stor grupp material som alla har tre saker gemensamt: • Huvudämnet är järn, Fe (därav beteckningen ”stål”) • Innehållet av krom (Cr) är 10,5 % …

Läs mer

Korrosion i havsmiljö – följ våra plåtar! Del 3

Nu har plåtarna suttit uppe ytterligare tre månader under vinterns stormar.  Så här har plåtarna påverkats:  7 februari 2017  Olika korrosion för samma PREN-tal  I förra inlägget kunde ni läsa om hur plåtars olika PREN-tal påverkar tåligheten och som en kort repetition ser ni här PREN-talen för våra aktuella plåtkvaliteter:  EN 1.4016 = 16,0  EN 1.4509 = 17,5  EN 1.4301 = 17,5  …

Läs mer

Säker klättring med rostfria ankare

I den klassiska bilden av bergsklättring ingår momentet att hamra in ankare i den hårda bergväggen. Men i takt med att klättring blivit allt mer populärt har mängder av permanenta klättringsrutter skapats med fasta ankare. Eftersom ankarna blir utsätta för väder och vind måste kraven på dessa rostfria ankare vara mycket höga.  Rostfria ankare ger …

Läs mer

Fasadmaterial i både rostfritt och rostrött

Ett bra fasadmaterial är både vackert och underhållsfritt vilket kan förklara varför rostfritt stål är ett material som används på många skyskrapor världen över. Ett exempel är Socony–Mobil Building i New York, världens första skyskrapa helt klädd i rostfritt. Men det finns även fasadmaterial som är gjorda för att rosta, som till exempel corten. Ett exempel på det är …

Läs mer

Pilhöjden på plåt

Pilhöjd är ett fenomen som kan uppstå i plåt och märks tydligt när plåten läggs på ett plant underlag. Då syns det hur plåten välver sig, som bågen på en pilbåge. Den välvningen kallas pilhöjd och det finns regler för hur hög den får vara.   Så här mäter du pilhöjden  Plåten ska alltid mätas när plåten fortfarande är i sitt …

Läs mer