Välj ett värmebeständigt rostfritt stål

Höga temperaturer kan ibland skapa problem för rostfritt stål. När temperaturen stiger bildas ytoxid och vid cirka +850 grader Celsius blir den så tjock att den spricker. Glödskal har bildats.   För att mäta detta används skalningstemperatur. Skalningstemperatur uppnås när 0,1 mm gods faller bort per år vid en specifik och konstant temperatur. Är bortfallet mindre än detta …

Läs mer

Anders och Mikael är våra nya projektsäljare

Hej, Anders Bergstrand heter jag och tillsammans med min trevliga kollega Mikael Liwgren ingår jag i ett helt nytt team på Damstahl, med uppdrag att supporta projektkunder. Teamet sattes ihop strax innan årsskiftet och redan efter några veckor tog vi vår första order. En order som gick till ett projekt för en utbyggnad på ett pappersbruk.   Jag och Mikael …

Läs mer

Sista siffrorna i svensk standard

Har du någonsin sett en benämning av en rostfri stålsort enligt den gamla svenska standarden men med två extra siffor på slutet? Som till exempel SS 2346-04? Även om vi sedan början av 2000-talet gått över till den europeiska standarden EN så hänger den gamla svenska standarden fortfarande med och används en hel del. Men medan SS 2346 kanske inte är en …

Läs mer

Varför fastnar kniven på den magnetiska knivlisten?

Det är allmänt vedertaget att rostfritt stål inte är magnetiskt. Så med tanke på att de flesta köksknivar är tillverkade i just rostfritt stål borde den magnetiska knivlisten vara fullständigt verkningslös. Men så sitter de ju där. Knivarna. Hur går det egentligen till?  Rostfritt stål kan visst vara magnetiskt  Det där med att rostfritt stål …

Läs mer

En historia om rostfritt stål

Som med så många andra geniala uppfinningar skapades rostfritt stål genom en serie av parallella händelser. Beroende på vem som skriver historien och vad vi väljer att klassa som rostfritt stål finns det olika uppfattningar om vem som faktiskt uppfann det. Den klassiska historien handlar om hur Harry Brearley i Sheffield i början på 1900-talet skapade rostfritt …

Läs mer

Ketchup kräver 254 SMO

HTML Source EditorWord Wrap Ketchup är ett av de mest frätande livsmedel som finns, åtminstone när det kommer till hur det påverkar rostfritt stål. Men 254 SMO, en legering som skapades för att kunna motstå den kraftigt korrosiva miljön vid oljeplattformarna i Nordsjön, visade sig vara lösningen även på ketchup-problemet. På VK Mekaniska i Staffanstorp …

Läs mer

Saltspraytest-fördelar och nackdelar

Saltspraytestet har sedan början av 1900-talet använts för att studera hur korrosion uppstår och påverkar rostfritt stål av olika typer och med olika ytbehandlingar. Metoden har fördelar, men den har också sina begränsningar. Så fungerar saltspraytestet på rostfritt Saltspraytestet är ett forcerat laboratorietest som uppfanns i början av 1900-talet. Det innebär att man i en …

Läs mer

Välj rätt rostfria stålsort och spara pengar

Under särskilda förhållanden och i tuffa miljöer är det enormt viktigt att välja rätt rostfria stålsort. Att betala ett högre pris för bättre kvalitet är ett sätt att tjäna pengar i längden. Men när kraven är lägre finns ingen poäng att slösa pengar på allt för dyrt material. Så tänk på att välja rätt stålsort till rätt …

Läs mer

Varför blir rostfria bestick svarta?

Bestick i rostfritt är både populärt och praktiskt och ger bestick som håller länge. Men många av oss har nog upplevt att besticken med tiden kan bli svarta. Varför är det så och vad betyder det för bestickens hållbarhet? Vi har svaren på frågorna!  Rostfritt – en yta som läker sig själv  Ett av det rostfria …

Läs mer