Varför fastnar kniven på den magnetiska knivlisten?

Det är allmänt vedertaget att rostfritt stål inte är magnetiskt. Så med tanke på att de flesta köksknivar är tillverkade i just rostfritt stål borde den magnetiska knivlisten vara fullständigt verkningslös. Men så sitter de ju där. Knivarna. Hur går det egentligen till?  Rostfritt stål kan visst vara magnetiskt  Det där med att rostfritt stål …

Läs mer

Längdutvidgningskoefficienten – vad är det?

Precis som många andra material har rostfritt stål den egenskapen att det utvidgar sig eller krymper vid temperaturväxlingar. Alla som svetsat i rostfritt vet att det kan sticka iväg och en erfaren svetsare har sina knep för att lösa problemet.    För att beräkna hur mycket ett material förväntas utvidga sig eller krympa vid olika temperaturer …

Läs mer

Skinande blank köksinredning flyttar in

Vi vrider tillbaka tiden till 1930-talet. Vad hände i köket? Jo, de rostfria diskbänkarna gjorde sitt intåg i de svenska hemmen. Till skillnad från tidigare diskbänkar av marmor eller sten med en emaljerad gjutjärnsho, så var den nya rostfria diskbänken tillverkad i ett enda stycke. Dessutom var materialet lättskött och lite fjädrande. Porslin och glas …

Läs mer

Ska det vara ISO, DIN, EN eller ASME

Ska det vara ISO, DIN, EN eller ASME? Får du ibland denna frågan eller tycker du att det är svårt med alla dimensioner inom den rostfria världen. Vi vill hjälpa dig på vägen. Tabellen du hittar här visar på skillnaderna i diameter och godstjockleken på rör enligt de olika standarderna DIN, ISO, EN och ASME. …

Läs mer

Läget i Småland: Det är ett bra tryck på marknaden nu

Damstahls utesäljare Anders Andersson rapporterar: Småland är ett stort område att täcka. Samtidigt är det en tacksam marknad där det dessutom är riktigt bra tryck just nu. Det gäller inte minst de kunder i regionen kring Gnosjö och Värnamo som arbetar med stångbearbetning. Främst handlar det om tillverkning av detaljer till fordonsindustrin.  Det här är ett …

Läs mer

En historia om rostfritt stål

Som med så många andra geniala uppfinningar skapades rostfritt stål genom en serie av parallella händelser. Beroende på vem som skriver historien och vad vi väljer att klassa som rostfritt stål finns det olika uppfattningar om vem som faktiskt uppfann det. Den klassiska historien handlar om hur Harry Brearley i Sheffield i början på 1900-talet skapade rostfritt …

Läs mer

Vilket plattstål ska du välja?

Plattstål är en mycket användbar produkt i vårt rostfria sortiment, men visste du att det finns tre olika typer av plattstål att välja mellan? Det finns varmvalsat plattstål, klippt plattstål och slutligen kalldraget plattstål. Alla tre sorterna innehar olika egenskaper och lämpar sig att användas för olika ändamål.   Varmvalsat plattstål  Det vanligaste rostfria plattstålet är det i varmvalsat …

Läs mer

Så skiljer du på A2 och A4 med molybdentest

Ibland kan det vara av stor vikt att veta om stålet du har framför dig är syrafast (A4) eller vanligt rostfritt stål (A2). Är stålet nytt från fabriken finns alltid en märkning som berättar vad det är för sort, men är stålet klippt eller bearbetat har markeringen kanske försvunnit. Men lugn! Idag är det både en …

Läs mer

Så här tar du bort och motverkar ytrost

På många byggnader hittar vi idag rostfritt stål. I fasadplåt, pelare och rör är det rostfria stålet ett vackert och effektfullt val. Men ibland riskerar stålet att drabbas av ytrost. Här har vi samlat lite tips på vad du kan göra, både för att avlägsna rosten och motverka att den uppstår.  Motverka rosten med tvätt  Mängden …

Läs mer

Tydlig trend: Minskad miljöpåverkan och stigande priser

Som mycket annat satte Corona sina tydliga spår även inom rostfritt stål. Prishöjningar på råvaran nickel påverkar även prissättningen inom rostfritt material. När London Metal Exchange presenterade sina senaste grafer över nickel blir bilden tydlig. – Man ser hur priserna sjunker i samband med att Corona pandemin bryter ut. Men fram i april ser vi …

Läs mer