Pilhöjden på plåt

Pilhöjd är ett fenomen som kan uppstå i plåt och märks tydligt när plåten läggs på ett plant underlag. Då syns det hur plåten välver sig, som bågen på en pilbåge. Den välvningen kallas pilhöjd och det finns regler för hur hög den får vara.   Så här mäter du pilhöjden  Plåten ska alltid mätas när plåten fortfarande är i sitt …

Läs mer

Längdutvidgningskoefficienten – vad är det?

Precis som många andra material har rostfritt stål den egenskapen att det utvidgar sig eller krymper vid temperaturväxlingar. Alla som svetsat i rostfritt vet att det kan sticka iväg och en erfaren svetsare har sina knep för att lösa problemet.    För att beräkna hur mycket ett material förväntas utvidga sig eller krympa vid olika temperaturer …

Läs mer

Cortenstål: materialet som är gjort för att rosta

Om du är trädgårdsintresserad har du nog inte kunnat undgå att stöta på plåtar gjorda av cortenstål. Med sin rostiga yta pryder de allt från offentliga parker till villaträdgårdar. Men varför rostar cortenstålet så snabbt och jämnt? Och varför avstannar korrosionsprocessen?  Cortenstål är rosttrögt  Cortenstål är en stållegering som utvecklades redan 1933 och började 1959 marknadsföras under varumärket COR-TEN av …

Läs mer

Minskat klimatavtryck på alla sätt – direkt och indirekt

Att minska koldioxidutsläppet är allas angelägenhet. Hos oss på Damstahl är miljöarbetet en viktig del av vår vardag och en ständigt pågående process. Som grossister är det endast en liten del av koldioxidutsläppet vi har kontroll över. Vår direkta påverkan på miljön, motsvarar enbart 1% medan de övriga 99% kommer från produktionen i stålverk och …

Läs mer

Gör en utflykt till ett rostfritt bryggeri i sommar

Under senare år har antalet mikrobryggerier och små brygghus växt kraftigt, både i Sverige och i Danmark. För tre år sedan startade danska Skanderborg Bryghus några mil söder om Århus på Jylland. De har öppet för allmänheten varje fredag och är väl värda ett besök i sommar – inte bara för att Damstahl levererar allt rostfritt till deras nya bryggeri!  Ett …

Läs mer

Lågkolstål, titanstabiliserat och normalt stål – vad är skillnaden?

Kol är bra till mycket, men inte som legeringselement i rostfritt stål. Kol binder kromet i korngränserna som därmed inte blir rostfria. Kolets påverkan skall därför minimeras.Detta kan göras på två olika sätt; antingen avlägsnar man det mesta av kolet och får lågkolstål. Alternativt tillsätter man titan som kolet väljer före kromet att reagera med, …

Läs mer

Elon Musks nya rymdskepp är rostfritt

Som läsare av denna blogg är du sannolikt medveten om att rostfritt stål är ett fantastiskt material som kan användas till mycket. Men du kanske inte visste att det även är ett perfekt material för den som vill bygga ett rymdskepp och flyga till Mars? För det är det faktiskt, vilket Elon Musk insåg när …

Läs mer

Låt det inte smitta – det där med järnsmitta

Rostfritt ska ju hålla sig just rostfritt och därför ska man se upp med så kallad järnsmitta. Rost på rostfritt innebär i princip att det rostfria materialet kommit i kontakt med järn/stål. Någon har kanske arbetat med vinkelslip och järnsprutet har yrt, eller kanske har en liten bit järn hamnat i valsen och tryckts in …

Läs mer