En rostfri 120-åring med siktet inställt på framtiden

1899 startade Carl Furhoff ett litet företag i Skövde för tillverkning av kopparkannor, kittlar och skopor. För 100 år sedan byttes kopparn mot rostfritt stål och idag har Furhoffs samlat på sig en enorm kunskap om konstruktion och tillverkning.– Med tanke på att vi tagit fram en mängd olika produkter i rostfritt stål sedan vi …

Läs mer

En tillfällig omställning från drickbart till odrickbart

I Roslagen hittar vi Norrtelje Brenneri som gjort sig kända för sin tillverkning av fruktdestillat, gin, ekologisk whisky och premiumpunsch. Men i coronakrisen har företaget styrt om produktionen till lokalproducerad handsprit för att möta de nya behoven på sjukhuset i Norrtälje. Kristina Anerfält-Jansson äger och driver bränneriet tillsammans med sin man Richard Jansson. Hon är …

Läs mer

Bastu – het trend med rostfritt flyt

Det är ju inget nytt att bada bastu, men just nu är det verkligen i ropet.  Och visst hör det årstiden till när vinterkylan kommer längtar man in i värmen – eller ut på bastuflotten –  som vilar på rostfria pontoner! Vår trendspaning visar att i Sverige gör bastun come back. Ett bastubad består av …

Läs mer

Rostfri analys med PMI-pistol

När du får ett stycke nytt, rostfritt stål från fabriken är det ingen konst att veta vilken sort det handlar om. Markeringen berättar ju allt. Men om markeringen saknas, hur gör du då? Det som förr var en kostsam och långsam process som bara kunde utföras med avancerad teknik är idag inga konstigheter.  A2 eller A4?   Den enklaste …

Läs mer

Interkristallin korrosion – ett problem, två lösningar

Korrosion av alla de slag är sällan roligt. En relativt ovanlig form är interkristallin korrosion. Men med hjälp av titan och möjligheten att tillverka stål med lägre kolhalt är dagens rostfria stål relativt motståndskraftigt mot den här formen av korrosion.   Så fungerar interkristallin korrosion  Interkristallin korrosion uppstår utmed stålets korngränser när korngränserna har sämre korrosionsmotstånd än …

Läs mer

Tydlig trend: Minskad miljöpåverkan och stigande priser

Som mycket annat satte Corona sina tydliga spår även inom rostfritt stål. Prishöjningar på råvaran nickel påverkar även prissättningen inom rostfritt material. När London Metal Exchange presenterade sina senaste grafer över nickel blir bilden tydlig. – Man ser hur priserna sjunker i samband med att Corona pandemin bryter ut. Men fram i april ser vi …

Läs mer

Rostfritt – ett utmärkt val för offentlig konst

Vi på Damstahl levererar inte bara rostfritt stål till byggnadskonstruktioner och industri. Ibland bidrar vi också lite i konstvärlden!   Galvat och målat stål har en begränsad hållbarhet. Rostfritt stål passar på så vis mycket bättre till konstverk i offentliga miljöer. Det är mer bestående och avger inga farliga ämnen som kan förorena miljön. Ur miljöperspektiv är det också värt …

Läs mer

Ska det vara ISO, DIN, EN eller ASME

Ska det vara ISO, DIN, EN eller ASME? Får du ibland denna frågan eller tycker du att det är svårt med alla dimensioner inom den rostfria världen. Vi vill hjälpa dig på vägen. Tabellen du hittar här visar på skillnaderna i diameter och godstjockleken på rör enligt de olika standarderna DIN, ISO, EN och ASME. …

Läs mer

Ytjämnheten på 2B och andra plåtar

Rostfritt stål är ett populärt material när kraven på hygien är höga, som till exempel inom läkemedelsindustri och sjukvård. En avgörande faktor för hårda hygienkrav är ytfinheten eller ytjämnheten. Den anges som Ra i enheten mikrometer (µm) och visar på hur slät ytan faktiskt är.   Här har vi på Damstahl mätt upp ytjämnheten på en rad olika plåtar ur vårt sortiment:   2B (0,50-4,50mm)    …

Läs mer

Smartaste alternativet till EN 1.4436

Vi har fått en fråga om vilken stålsort vi rekommenderar istället för EN 1.4436 eftersom detta är en stålsort som håller på att fasas ut.  På den europeiska marknaden är motsvarigheten till EN 1.4436 EN 1.4401 och lågkolsvarianten EN 1.4404. Den stora skillnaden mellan 1.4436/4432 och 1.4401/4404 är molybdenhalten. De förstnämnda innehåller nämligen 0,5 procent mer molybden (min. 2,5 procent mot …

Läs mer