Nickel och elbilar: Vad är egentligen kopplingen?

På senare tid har det skrivits mycket om nickel. Men vad beror det på och vad är kopplingen till elbilar?  Av all nickel som idag produceras i världen används drygt 70 procent för tillverkning av rostfritt stål. Förbrukningen av nickel ökar stadigt eftersom den totala produktionen av rostfritt stål ökar år från år. Detta beror …

Läs mer

EN 1.4305 – stålet som gillar svavel

Vid tillverkning av rostfritt stål är huvudingredienserna järn, krom och kol. Men det förekommer också ett antal föroreningar som inte får överstiga vissa gränser. En sådan förorening är svavel. Svavel är väldigt skadligt för korrosionsmotståndet och för de flesta kommersiella ståltyper ligger den övre gränsen för svavel på 0,015 procent.   Svavel kan ge fördelar  Men …

Läs mer

Ferritiskt stål – ett stål för inomhusbruk

I många hantverkares ögon är rostfritt stål ett fantastiskt och flexibelt material. Det kan bockas, svetsas och på andra sätt formas till både rör och tankar. Och så finns det ju i en rad olika sorter som passar till olika ändamål. Vi har bett vår specialist Claus Qvist Jessen berätta mer om en av dem – ferritiskt stål.  Ferritiskt stål innehåller …

Läs mer

Ytans betydelse för korrosion Del 2: Elektropolering

I första delen av denna serie skrev vi om den rostfria slipade ytan och nu ska vi gå in på en något mer avancerad teknik. En teknik som förbättrar ytjämnheten och höjer korrosionsmotståndet – elektropolering.  Elektropolering  Ett av de få sätten att höja motståndet mot korrosion för rostfritt stål är att elpolera ytan. Elektropolering är en ytbehandling av …

Läs mer

Låt det inte smitta – det där med järnsmitta

Rostfritt ska ju hålla sig just rostfritt och därför ska man se upp med så kallad järnsmitta. Rost på rostfritt innebär i princip att det rostfria materialet kommit i kontakt med järn/stål. Någon har kanske arbetat med vinkelslip och järnsprutet har yrt, eller kanske har en liten bit järn hamnat i valsen och tryckts in …

Läs mer

Tydlig trend: Minskad miljöpåverkan och stigande priser

Som mycket annat satte Corona sina tydliga spår även inom rostfritt stål. Prishöjningar på råvaran nickel påverkar även prissättningen inom rostfritt material. När London Metal Exchange presenterade sina senaste grafer över nickel blir bilden tydlig. – Man ser hur priserna sjunker i samband med att Corona pandemin bryter ut. Men fram i april ser vi …

Läs mer

Lågkolstål, titanstabiliserat och normalt stål – vad är skillnaden?

Kol är bra till mycket, men inte som legeringselement i rostfritt stål. Kol binder kromet i korngränserna som därmed inte blir rostfria. Kolets påverkan skall därför minimeras.Detta kan göras på två olika sätt; antingen avlägsnar man det mesta av kolet och får lågkolstål. Alternativt tillsätter man titan som kolet väljer före kromet att reagera med, …

Läs mer

Rostfritt stål till grenröret

Rostfria rör går att använda till många olika saker. Och nu har vi fått en spännande fråga från en person som använder dem till sina rallybilar!  ”Jag är TiG-svetsare och motorsportsintresserad och har tidigare provat bygga grenrör för turbobruk med varierande resultat. Nu ska jag bygga ett till min Lancia Delta Integrale och vill hålla ner volymen, vilket innebär att …

Läs mer

Så här tar du bort och motverkar ytrost

På många byggnader hittar vi idag rostfritt stål. I fasadplåt, pelare och rör är det rostfria stålet ett vackert och effektfullt val. Men ibland riskerar stålet att drabbas av ytrost. Här har vi samlat lite tips på vad du kan göra, både för att avlägsna rosten och motverka att den uppstår.  Motverka rosten med tvätt  Mängden …

Läs mer