Ra-värde på rundstänger

Med hjälp av EN-normen går det att ta reda på mycket om sammansättningen och egenskaperna hos rostfritt stål. När det gäller rundstång får vi information om tolerans på dimension, ovalitet, rakhet, ytfel och så vidare. En sak som vi dock inte får veta något om är Ra-värdet. Men det finns andra sätt att ta reda på det!  Ra-värdet beskriver hur ytjämnheten …

Läs mer

Tänk om Eiffeltornet var gjort av rostfritt stål

Att välja rostfritt är överlägset för hållbarhet och långsiktigt tänkande. För även om rostfritt initialt kan utgöra en större investering, blir det ofta billigare om vi ser till hela livscykeln. Det finns många exempel på byggen där rostfritt stål hade varit ett utmärkt val. Titta bara på Eiffeltornet som nu istället måste målas om vart sjunde år!  Varför byggdes inte Eiffeltornet i …

Läs mer

Inte många bultar i Ölandsbron – däremot en hel del rostfritt

Att det skulle finnas 7 428 954 bultar i Ölandsbron är ett påhitt från Killinggängets tv-program NileCity som visades på tv under 1990-talet. I verkligheten handlar det snarare om runt 20 000. Däremot finns det numera en hel del rostfritt armeringsjärn. Skälet till det är att Ölandsbron redan efter tio år började vittra sönder på grund av omfattande armeringskorrosion.  Utan rostfritt vittrade Ölandsbron  …

Läs mer

Korrosion i havsmiljö – följ våra plåtar! Del 10: Yta och design

Höstvädret har fått verka på våra plåtar nära havet. Du kan nu se tydliga tecken på att både ytan och designen spelar stor roll för korrosionshastigheten. Stålsorter Under de senaste fem månaderna har inte hänt så mycket med våra plåtar, förutom två saker. För det första så har 1.4016 fått fler mörka fläckar på ytan …

Läs mer

Interkristallin korrosion – ett problem, två lösningar

Korrosion av alla de slag är sällan roligt. En relativt ovanlig form är interkristallin korrosion. Men med hjälp av titan och möjligheten att tillverka stål med lägre kolhalt är dagens rostfria stål relativt motståndskraftigt mot den här formen av korrosion.   Så fungerar interkristallin korrosion  Interkristallin korrosion uppstår utmed stålets korngränser när korngränserna har sämre korrosionsmotstånd än …

Läs mer

Säker klättring med rostfria ankare

I den klassiska bilden av bergsklättring ingår momentet att hamra in ankare i den hårda bergväggen. Men i takt med att klättring blivit allt mer populärt har mängder av permanenta klättringsrutter skapats med fasta ankare. Eftersom ankarna blir utsätta för väder och vind måste kraven på dessa rostfria ankare vara mycket höga.  Rostfria ankare ger …

Läs mer

Ljusa marknadsutsikter för rostfritt stål

Rostfritt stål är ett material med åtskilliga användningsområden vilket gör att efterfrågan ständigt ökar. Många analysfirmor ser därför positivt på marknadsutsikterna framöver. Framför allt väntas utvecklingen i Asien och efterfrågan på de höglegerade stålen driva tillväxten.  Några marknadsutsikter för rostfritt stål  Den globala marknaden för rostfritt stål förväntas växa med 5,2 procent fram till och …

Läs mer

Möt våren med en rostfri odlingsbänk

Våren är planteringstider och kanske funderar du på att skaffa dig en odlingsbänk. De finns i en mängd olika utföranden, tillverkade av mer eller mindre hållbara material. Med tanke på att odlingsbänken ofta står ute året runt kan det vara en god idé att tillverka en rostfri helt i stål. Men då är frågan – …

Läs mer

Lågkolstål, titanstabiliserat och normalt stål – vad är skillnaden?

Kol är bra till mycket, men inte som legeringselement i rostfritt stål. Kol binder kromet i korngränserna som därmed inte blir rostfria. Kolets påverkan skall därför minimeras.Detta kan göras på två olika sätt; antingen avlägsnar man det mesta av kolet och får lågkolstål. Alternativt tillsätter man titan som kolet väljer före kromet att reagera med, …

Läs mer