Produktspecialist Robert tar över bland rör och rördelar

Vi vill nu ta tillfället i akt att välkomna Robert Humlebaek Petersen som ny produktspecialist hos oss på Damstahl, inte minst här på bloggen! För er som inte redan träffat Robert får han här chansen att presentera sig själv samtidigt som han gör sig redo att börja svara på alla era frågor om rör och rördelar.   Hej! Jag heter Robert Humlebaek Petersen …

Läs mer

Så här tar du bort och motverkar ytrost

På många byggnader hittar vi idag rostfritt stål. I fasadplåt, pelare och rör är det rostfria stålet ett vackert och effektfullt val. Men ibland riskerar stålet att drabbas av ytrost. Här har vi samlat lite tips på vad du kan göra, både för att avlägsna rosten och motverka att den uppstår.  Motverka rosten med tvätt  Mängden …

Läs mer

Byt ut den svarta plåten till rostfri!

Vi har fått en fråga från en kund som har funderingar kring skillnaderna på svart och rostfri plåt. Kunden överser byggandet av ett nytt renseri på ett pappersbruk och har fått rekommendationer från leverantören på att stupen under barktrummorna ska konstrueras i 4 mm svart plåt. Nu undrar kunden om rostfri plåt kanske kan vara …

Läs mer

Oxidhinna av ketchup och senap

Kommer ni ihåg vårt experiment med senap och ketchup? Nu ska ni få se vad som hänt med de olika stålsorterna efter tre månaders kontakt med dessa livsmedel! Som vi tidigare berättat har de båda produkterna ett lågt pH-värde på grund av ättikan och hög kloridhalt på grund av saltet. Dessa två förutsättningar är den bidragande …

Läs mer

Längdutvidgningskoefficienten – vad är det?

Precis som många andra material har rostfritt stål den egenskapen att det utvidgar sig eller krymper vid temperaturväxlingar. Alla som svetsat i rostfritt vet att det kan sticka iväg och en erfaren svetsare har sina knep för att lösa problemet.    För att beräkna hur mycket ett material förväntas utvidga sig eller krympa vid olika temperaturer …

Läs mer

Välj ett värmebeständigt rostfritt stål

Höga temperaturer kan ibland skapa problem för rostfritt stål. När temperaturen stiger bildas ytoxid och vid cirka +850 grader Celsius blir den så tjock att den spricker. Glödskal har bildats.   För att mäta detta används skalningstemperatur. Skalningstemperatur uppnås när 0,1 mm gods faller bort per år vid en specifik och konstant temperatur. Är bortfallet mindre än detta …

Läs mer

Rostfri analys med PMI-pistol

När du får ett stycke nytt, rostfritt stål från fabriken är det ingen konst att veta vilken sort det handlar om. Markeringen berättar ju allt. Men om markeringen saknas, hur gör du då? Det som förr var en kostsam och långsam process som bara kunde utföras med avancerad teknik är idag inga konstigheter.  A2 eller A4?   Den enklaste …

Läs mer

Ljusa marknadsutsikter för rostfritt stål

Rostfritt stål är ett material med åtskilliga användningsområden vilket gör att efterfrågan ständigt ökar. Många analysfirmor ser därför positivt på marknadsutsikterna framöver. Framför allt väntas utvecklingen i Asien och efterfrågan på de höglegerade stålen driva tillväxten.  Några marknadsutsikter för rostfritt stål  Den globala marknaden för rostfritt stål förväntas växa med 5,2 procent fram till och …

Läs mer

Havsvatten, klorid och värme – då ökar korrosionen

EN 1.4432 är en stålsort med mycket bra motstånd mot korrosion och som väl lämpar sig i svåra miljöer som till exempel där havsvatten förekommer. Vi har fått en fråga från en kund som undrar vad som händer när temperaturen på havsvattnet stiger. Hur skulle EN 1.4432 klara sig om havsvattnet värms upp till 60 grader Celsius?   Högre temperatur …

Läs mer