Din korg innehåller rabatt. Om du ändrar i korgen kommer din rabatt att försvinna.

Publicerat den 07-11-2018 av

Vilket plattstål ska du välja?

Plattstål är en mycket användbar produkt i vårt rostfria sortiment, men visste du att det finns tre olika typer av plattstål att välja mellan? Det finns varmvalsat plattstål, klippt plattstål och slutligen kalldraget plattstål. Alla tre sorterna innehar olika egenskaper och lämpar sig att användas för olika ändamål.  

Varmvalsat plattstål 

Det vanligaste rostfria plattstålet är det i varmvalsat utförande. Det mjukt att arbeta med och går bra att svetsa, borra och fräsa i. Däremot är toleranserna ganska generösa vad gäller vinkelräthet och rakhet och kan snabbt sticka iväg när det bockas. Vad det gäller de generösa toleranserna är tumregeln att de ökar ju grövre dimensionen är. 

Därför kan det vara bra att alltid beställa lite större stycke varmvalsat plattstål än vad dina slutmått säger. Plattstålet kan nämligen bli romboid till formen! Men det finns tabeller för att ta reda på hur stor toleransen för vinkelräthet är på varmvalsat plattstål: 

Toleranstabell för vinkelräthet hos plattstål.Olika sorters plattstål har olika egenskaper och vi på Damstahl kan hjälpa dig att välja rätt.

Klippt plattstål 

Det finns även klippt plattstål att välja på. Eller slittat plattstål som det egentligen heter. Detta stålet kan upplevas som något hårdare men håller sig bättre inom måttoleranserna vad det gäller bredd-, vinkel- och rakhetstolerans än det varmvalsade.  

Det klippta stålet är också ett bättre alternativ när du ska bocka eftersom det inte sticker iväg på samma sätt som varmvalsat plattstål. Givetvis går det bra att fräsa, borra, gänga och svetsa i klippt plattstål. En nackdel med det klippta plattstålet är att kanterna kan upplevas som grova och råa. Men vill du använda plattstål i dekorativt syfte finns klippt plattstål som är slipat på båda sidorna.  

Kalldraget eller blankdraget plattstål 

Denna typ av plattstål har snäva toleranser och raka, skarpa kanter och passar i en fixtur utan att behöva fräsas runt om. En nackdel med de kalldragna och blankdragna plattstålen är att det finns inbyggda spänningar i. Dessa spänningar kan frigöras vid bearbetning och stålet har då lätt för att slå sig.  

 

Publicerat i Allmänt om rostfritt

{{article.title}}

Kommentarer
Damstahl
21-10-2019 10:19:25

Hej Roberto, Tack för din fråga. För formbarhetens skull så hade vi valt varmvalsade plattstänger. Man brukar i utomhusmiljöer rekommendera syrafast rostfritt stål EN 1.4404. Ska ni dessutom pulverlackera stålet kan det vara så att det räcker med rosfritt EN 1.4301 eller kanske till och med vanligt svart stål som hade gjort produkten billigare. Då vi är en rostfri grossist har vi inte djupare kunskap i pulverlackering och kan svara säkert i frågan. Vänliga hälsningar Damstahls rosfria experter

Roberto Angulo
18-09-2019 14:40:55

Vad sort plattstål skulle rekommenderas för offentliga utemöbler utformning? De kommer också pulverlackeras efteråt

KOMMENTERA

E-postadressen kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är märkta med *

Till toppen