A2, A4 och A5 – vad är det i skruven?

Att använda rostfritt stål för att tillverka olika typer av fästelement som bultar, muttrar och skruvar är vanligt. Olika miljöer och situationer kräver olika typer av rostfritt stål och innehållet i fästelementet identifieras av en bokstav och en siffra där A2 och A4 är vanligt förekommande sorter. Men det finns fler! Vi tittar närmare på benämningar och …

Läs mer

Tål fiberlaserfilm betpasta?

När rostfria plåtar levereras är de klädda med en så kallad fiberlaserfilm. Den sitter där för att skydda plåten mot repor och märken. Under tiden plåten sedan bearbetas vill många låta filmen sitta kvar så länge som möjligt för fortsatt skydd. Men låt säga att du svetsat samman plåtar och sedan vill beta av svetsfogen, hur klarar sig då fiberlaserfilmen? Vi hade …

Läs mer

One-Push kortar ledtiderna

Sedan en tid tillbaka erbjuder Damstahl alla kunder med affärssystemet Monitor en lösning som heter One-Push. Den gör så att kunden kan lägga en order i sitt affärssystem med sina egna artikelnummer och sedan skicka den direkt till Damstahl.  – En av de stora fördelarna med One-Push är de snabba beskeden, säger Johan Sjöström, kvalitetsansvarig på Widal Industri AB i Getinge, ett av …

Läs mer

Hur hittar jag rätt i djungeln av flänsar?

När ska jag ha, och när ska jag inte ha en pressad svetskrage? Och när ska jag välja ISO och när väljer jag DIN? Vad är en bordring? Vilken dimension ska jag välja?Med ett stort segment av fittings får vi många frågor på ämnet. Och visst är utbudet brett för att passa alla tänkbara möjliga …

Läs mer

Ska det vara ISO, DIN, EN eller ASME

Ska det vara ISO, DIN, EN eller ASME? Får du ibland denna frågan eller tycker du att det är svårt med alla dimensioner inom den rostfria världen. Vi vill hjälpa dig på vägen. Tabellen du hittar här visar på skillnaderna i diameter och godstjockleken på rör enligt de olika standarderna DIN, ISO, EN och ASME. …

Läs mer

Ytans betydelse för korrosion Del 2: Elektropolering

I första delen av denna serie skrev vi om den rostfria slipade ytan och nu ska vi gå in på en något mer avancerad teknik. En teknik som förbättrar ytjämnheten och höjer korrosionsmotståndet – elektropolering.  Elektropolering  Ett av de få sätten att höja motståndet mot korrosion för rostfritt stål är att elpolera ytan. Elektropolering är en ytbehandling av …

Läs mer

En rostfri jul

Under de kalorimättade jultiderna är det svårt att undgå inslaget av rostfritt stål i våra hem. Tänk bara på alla snygga rostfria kylskåp. Fronten är i regel av fint slipat ferritiskt rostfritt stål – oftast stålsort EN 1.4016 eller EN 1.4509. Detsamma gäller förstås för ugnar och diskmaskiner.  Austeniskt stål i diskbänken  Och hur är det med diskbänkar, som ju …

Läs mer

Slagseghetstest – i slowmotion

Det finns olika typer av tester som avgör hur starkt rostfritt stål är. Ett av dem är slagseghetstestet, eller Charpy Impact Test och Charpy V-notch Test, som de kallas på engelska. Testet används för att mäta ett materials förmåga att stå emot stötbelastning. I den här filmen kan vi se hur testet går till och hur stålet påverkas av belastningen i …

Läs mer

En historia om rostfritt stål

Som med så många andra geniala uppfinningar skapades rostfritt stål genom en serie av parallella händelser. Beroende på vem som skriver historien och vad vi väljer att klassa som rostfritt stål finns det olika uppfattningar om vem som faktiskt uppfann det. Den klassiska historien handlar om hur Harry Brearley i Sheffield i början på 1900-talet skapade rostfritt …

Läs mer