Vad är skillnaden på EN 1.4301/4307 och EN 1.4436?

Det finns en rad saker som skiljer de rostfria stålsorterna EN 1.4301/4307 och EN 1.4436 åt, både när det gäller sammansättning och vilka användningsområden de bäst lämpar sig för.    EN 1.4301/4307 – vanligast i världen  EN 1.4301/4307 (SS 2333 enligt den gamla svenska standarden) har ett mycket brett användningsområde och är därför den vanligaste rostfria stålsorten i världen. 1.4301/4307 innehåller ca 17.5% krom …

Läs mer

Utan rostfritt stål ingen biogas

Att stål är en produkt som går att återvinna visste man redan på 1800-talet. Det går att återanvända oändligt många gånger utan att tappa i kvalitet och befinner sig på så vis i ett ständigt kretslopp. Faktum är att stål är det mest återvunna materialet i världen – hälften av allt stål som produceras kommer …

Läs mer

Stolt bryggeritradition med rostfria tankar

Ett gäng entusiaster får för sig att brygga öl. Sagt och gjort, snart har Höganäs sitt eget bryggeri och redan första året kammar de hem priset för Sveriges bästa Ale. Initiativet kom från Lukas Östberg som ville göra eget öl och presenterade idén för några vänner i Kullabygden. Alla nappade och man blev det första …

Läs mer

Svetsoxider – måste de alltid tas bort?

För att minska risken för korrosion i svetsfogar finns rekommendationen att slipa och putsa den utvändiga fogen fri från svetsoxider. Men arbetet medför allvarliga arbetsmiljöproblem med partiklar och toxiska gaser som till exempel isocyanater, nickel och sexvärt krom. Det finns därför både hälsovinster och tidsbesparingar att vinna om efterbehandlingen går att utesluta.  Damstahl har medverkat i en SBUF-utredning som gjorts …

Läs mer

Så fungerar legeringstillägget – vi reder ut prissättningen av rostfritt!

Tycker du att prissättningen av rostfritt stål är förvirrande? Med en slutsumma som består av två olika delar. Men varför är det så? Och varför skiljer sig baspriserna på olika stålsorter åt? Här reder vi ut ett och annat kring priset på rostfritt. Vid tillverkning av rostfritt stål står legeringsmetallerna för en stor del av …

Läs mer

Tjernobyl täcks av rostfritt

1986 skakades en hel värld när kärnkraftsreaktorn i Tjernobyl kollapsade och katastrofen var ett faktum. Idag är området fortfarande mycket farlig med hög radioaktivitet och arbetet med att säkra platsen där reaktor 4 var placerad, har pågått länge.   Rostfritt val för att klara kraven  För att innesluta platsen och för att lyckas uppfylla kraven på …

Läs mer

Längdutvidgningskoefficienten – vad är det?

Precis som många andra material har rostfritt stål den egenskapen att det utvidgar sig eller krymper vid temperaturväxlingar. Alla som svetsat i rostfritt vet att det kan sticka iväg och en erfaren svetsare har sina knep för att lösa problemet.    För att beräkna hur mycket ett material förväntas utvidga sig eller krympa vid olika temperaturer …

Läs mer

Ljusa marknadsutsikter för rostfritt stål

Rostfritt stål är ett material med åtskilliga användningsområden vilket gör att efterfrågan ständigt ökar. Många analysfirmor ser därför positivt på marknadsutsikterna framöver. Framför allt väntas utvecklingen i Asien och efterfrågan på de höglegerade stålen driva tillväxten.  Några marknadsutsikter för rostfritt stål  Den globala marknaden för rostfritt stål förväntas växa med 5,2 procent fram till och …

Läs mer