Superduplex skapar lättare och säkrare oljeplattformar

Ända sedan 1970-talet har det borrats efter olja i Nordsjön. Efterhand som behovet av nya fyndigheter ökat har man tvingats placera oljeplattformar allt längre norrut. Den isande havsmiljön är oerhört aggressiv mot rostfritt stål, framför allt alla de stålbultar som håller ihop konstruktionen. Lösningen på den utmaningen blev superduplex stål.  Rätt rostfritt på oljeplattformar i extrema miljöer  …

Läs mer

Kafferost – den enda rost vi gillar!

Tro det eller ej, men det finns faktiskt rost som vi gillar! Det handlar om vår egen unika kaffeblandning Damstahl Rost som vi tagit fram i samarbete med Solde Kafferosteri i Malmö.  Damstahl Rost är rostat för hand på noggrant utvalda bönor i en 12-kilos trumrost i mikrorosteriet Solde Kafferosteri i Malmö. Några av oss från Damstahl var på plats för att övervaka rostningen. Det …

Läs mer

Ta en tur till skulptur

I år kommer många att utforska nya sidor av Sverige och det finns gott om smultronställen som passar hela familjen. Just i år känns det helt rätt att leta upp en skulpturpark och njuta av konsten ute i det fria. Det finns gott om alternativ på kartan, googla skulpturpark så ska du se att du …

Läs mer

Nickel och elbilar: Vad är egentligen kopplingen?

På senare tid har det skrivits mycket om nickel. Men vad beror det på och vad är kopplingen till elbilar?  Av all nickel som idag produceras i världen används drygt 70 procent för tillverkning av rostfritt stål. Förbrukningen av nickel ökar stadigt eftersom den totala produktionen av rostfritt stål ökar år från år. Detta beror …

Läs mer

Varför blir rostfria bestick svarta?

Bestick i rostfritt är både populärt och praktiskt och ger bestick som håller länge. Men många av oss har nog upplevt att besticken med tiden kan bli svarta. Varför är det så och vad betyder det för bestickens hållbarhet? Vi har svaren på frågorna!  Rostfritt – en yta som läker sig själv  Ett av det rostfria …

Läs mer

Storköksutrustning i rostfritt stål

Idesta Foodtech är specialister på utrustning till storkök och restauranger, med över 90 års erfarenhet. Deras fokus ligger på kvalitet i varje led och det gäller även när de väljer rostfritt stål. – Många tror att rostfri plåt alltid har samma kvalitet, men det finns en oerhörd bredd på tillverkare över hela världen, säger Jonas Komstedt, produktionschef på Idesta Foodtech.  Från dörrar …

Läs mer

Skinande blank köksinredning flyttar in

Vi vrider tillbaka tiden till 1930-talet. Vad hände i köket? Jo, de rostfria diskbänkarna gjorde sitt intåg i de svenska hemmen. Till skillnad från tidigare diskbänkar av marmor eller sten med en emaljerad gjutjärnsho, så var den nya rostfria diskbänken tillverkad i ett enda stycke. Dessutom var materialet lättskött och lite fjädrande. Porslin och glas …

Läs mer

One-Push kortar ledtiderna

Sedan en tid tillbaka erbjuder Damstahl alla kunder med affärssystemet Monitor en lösning som heter One-Push. Den gör så att kunden kan lägga en order i sitt affärssystem med sina egna artikelnummer och sedan skicka den direkt till Damstahl.  – En av de stora fördelarna med One-Push är de snabba beskeden, säger Johan Sjöström, kvalitetsansvarig på Widal Industri AB i Getinge, ett av …

Läs mer

Förbättrade rostfria stänger

Vår främsta stångleverantör Ugitech, ett av de ledande stålverken i Europa, har alltid legat i framkant i utvecklingen av sina stänger. Den redan mycket välkända stångkvalitén UGIMA® (MA = Machine Ability) har under många år hjälpt våra kunder att minska verktygsslitaget och få lättare bearbetning. Det är beundransvärt hur Ugitech oförtröttligt fortsätter att utveckla sina …

Läs mer