Rostfritt stål och pH-värde på vatten

Rostfritt stål är ett bra alternativ när vatten är inblandat men hur påverkar vattnets pH-värde stålet? Rostfritt stål klarar sig bra i både sura och basiska miljöer men om pH-värdet sjunker under 2 eller överstiger 12 finns risk för allmän korrosion.    Se upp för klorider  När det gäller vanligt kranvatten ska man däremot se upp …

Läs mer

Lågkolstål, titanstabiliserat och normalt stål – vad är skillnaden?

Kol är bra till mycket, men inte som legeringselement i rostfritt stål. Kol binder kromet i korngränserna som därmed inte blir rostfria. Kolets påverkan skall därför minimeras.Detta kan göras på två olika sätt; antingen avlägsnar man det mesta av kolet och får lågkolstål. Alternativt tillsätter man titan som kolet väljer före kromet att reagera med, …

Läs mer

Ra-värde på rundstänger

Med hjälp av EN-normen går det att ta reda på mycket om sammansättningen och egenskaperna hos rostfritt stål. När det gäller rundstång får vi information om tolerans på dimension, ovalitet, rakhet, ytfel och så vidare. En sak som vi dock inte får veta något om är Ra-värdet. Men det finns andra sätt att ta reda på det!  Ra-värdet beskriver hur ytjämnheten …

Läs mer

Rostfria fasader – både vackra och hållbara

Manhattan är ett extremt tätbebyggt område som ligger precis vid kustens salta hav. Tillsammans med en omfattande halkbekämpning med salt under vinterhalvåret skapar det en korrosiv miljö som ställer stora krav på hållbara, rostfria fasader.   Rostfria fasader för ett hållbart New York  New York City är ett av världens mest tätbebyggda områden, med nära en …

Läs mer

Korrosion i havsmiljö Del 1: Följ våra plåtar!

Vi gör ett experiment! Att rostfritt stål påverkas av en kloridrik, havsnära miljö vet vi, men nu vill vi på Damstahl vill se hur korrosionsförloppet ser ut i praktiken och hur olika sorters rostfria stålkvaliteter påverkas på skilda sätt. Därför har vi satt upp fyra olika stålkvaliteter på sidan av en träbrygga vid Öresund. Under ett års …

Läs mer

Pilhöjden på plåt

Pilhöjd är ett fenomen som kan uppstå i plåt och märks tydligt när plåten läggs på ett plant underlag. Då syns det hur plåten välver sig, som bågen på en pilbåge. Den välvningen kallas pilhöjd och det finns regler för hur hög den får vara.   Så här mäter du pilhöjden  Plåten ska alltid mätas när plåten fortfarande är i sitt …

Läs mer

Byt ut den svarta plåten till rostfri!

Vi har fått en fråga från en kund som har funderingar kring skillnaderna på svart och rostfri plåt. Kunden överser byggandet av ett nytt renseri på ett pappersbruk och har fått rekommendationer från leverantören på att stupen under barktrummorna ska konstrueras i 4 mm svart plåt. Nu undrar kunden om rostfri plåt kanske kan vara …

Läs mer