Utan rostfritt stål ingen biogas

Att stål är en produkt som går att återvinna visste man redan på 1800-talet. Det går att återanvända oändligt många gånger utan att tappa i kvalitet och befinner sig på så vis i ett ständigt kretslopp. Faktum är att stål är det mest återvunna materialet i världen – hälften av allt stål som produceras kommer …

Läs mer

Rostfritt stål och pH-värde på vatten

Rostfritt stål är ett bra alternativ när vatten är inblandat men hur påverkar vattnets pH-värde stålet? Rostfritt stål klarar sig bra i både sura och basiska miljöer men om pH-värdet sjunker under 2 eller överstiger 12 finns risk för allmän korrosion.    Se upp för klorider  När det gäller vanligt kranvatten ska man däremot se upp …

Läs mer

Rostfritt kan absolut vara magnetiskt

Många tror att rostfritt stål inte är magnetiskt och att det går att avgöra om stålet är rostfritt eller inte med hjälp av en magnet. Sanningen är att alla rostfria stålsorter, utom austenitiskt stål, är mer eller mindre magnetiska. Men även austenitiskt stål kan bli magnetiskt. Det kan ske vid kalldeformation, till exempel pressning, bockning, svarvning och fräsning. Kalldragen …

Läs mer

Superduplex skapar lättare och säkrare oljeplattformar

Ända sedan 1970-talet har det borrats efter olja i Nordsjön. Efterhand som behovet av nya fyndigheter ökat har man tvingats placera oljeplattformar allt längre norrut. Den isande havsmiljön är oerhört aggressiv mot rostfritt stål, framför allt alla de stålbultar som håller ihop konstruktionen. Lösningen på den utmaningen blev superduplex stål.  Rätt rostfritt på oljeplattformar i extrema miljöer  …

Läs mer

Atomium – en järnatom i rostfritt stål

I år är det sextio år sedan Atomium i Bryssel byggdes. En gigantisk modell av en järnatom som skulle symbolisera vetenskap och framtidstro på världsutställningen Expo58. Den var tänkt som en tillfällig installation under utställningen, men blev kvar och är än idag en stor turistattraktion.  Atomium – en tidstypisk idé  Atomium är en unik byggnad på så sätt att …

Läs mer

Nyfiken på rostfritt stål – handbok för nyfikna

I december 2018 ger vi ut boken Rostfritt stål – handbok för nyfikna. Den är skriven av Damstahls egen specialist Claus Qvist Jessen och innehåller det mesta som är värt att veta om rostfritt stål, korrosion, bearbetning, ytbehandlingar och mycket mer.  Här bjuder vi på ett smakprov ur boken och vill du beställa ditt eget exemplar går det bra att göra det …

Läs mer

En historia om rostfritt stål

Som med så många andra geniala uppfinningar skapades rostfritt stål genom en serie av parallella händelser. Beroende på vem som skriver historien och vad vi väljer att klassa som rostfritt stål finns det olika uppfattningar om vem som faktiskt uppfann det. Den klassiska historien handlar om hur Harry Brearley i Sheffield i början på 1900-talet skapade rostfritt …

Läs mer

Dra av plasten på slipad och borstad plåt

Slipad eller borstad plåt är snygg och effektfull och används ofta för sin dekorativa yta. När plåten levereras är den täckt av ett tunt lager plast som skyddar mot repor och märken. Men trots att det kan kännas logiskt att behålla plasten på så länge som möjligt kan det faktiskt göra större skada än nytta.  …

Läs mer

Produktspecialist Robert tar över bland rör och rördelar

Vi vill nu ta tillfället i akt att välkomna Robert Humlebaek Petersen som ny produktspecialist hos oss på Damstahl, inte minst här på bloggen! För er som inte redan träffat Robert får han här chansen att presentera sig själv samtidigt som han gör sig redo att börja svara på alla era frågor om rör och rördelar.   Hej! Jag heter Robert Humlebaek Petersen …

Läs mer