Cortenstål: materialet som är gjort för att rosta

Om du är trädgårdsintresserad har du nog inte kunnat undgå att stöta på plåtar gjorda av cortenstål. Med sin rostiga yta pryder de allt från offentliga parker till villaträdgårdar. Men varför rostar cortenstålet så snabbt och jämnt? Och varför avstannar korrosionsprocessen?  Cortenstål är rosttrögt  Cortenstål är en stållegering som utvecklades redan 1933 och började 1959 marknadsföras under varumärket COR-TEN av …

Läs mer

Korrosion i havsmiljö – följ våra plåtar! Del 3

Nu har plåtarna suttit uppe ytterligare tre månader under vinterns stormar.  Så här har plåtarna påverkats:  7 februari 2017  Olika korrosion för samma PREN-tal  I förra inlägget kunde ni läsa om hur plåtars olika PREN-tal påverkar tåligheten och som en kort repetition ser ni här PREN-talen för våra aktuella plåtkvaliteter:  EN 1.4016 = 16,0  EN 1.4509 = 17,5  EN 1.4301 = 17,5  …

Läs mer

I Prag finns en Kafka som aldrig rostar

Utanför shoppinggallerian Quadrio i centrala Prag står en staty av Franz Kafka, eller närmare bestämt hans huvud. Den är spektakulär, inte bara för att den är gjord av polerat rostfritt stål, utan för att den består av 42 roterande skivor vilket gör att hans huvud hela tiden byter skepnad.  I huvudet på Kafka  De 42 skivorna i …

Läs mer

Vilket plattstål ska du välja?

Plattstål är en mycket användbar produkt i vårt rostfria sortiment, men visste du att det finns tre olika typer av plattstål att välja mellan? Det finns varmvalsat plattstål, klippt plattstål och slutligen kalldraget plattstål. Alla tre sorterna innehar olika egenskaper och lämpar sig att användas för olika ändamål.   Varmvalsat plattstål  Det vanligaste rostfria plattstålet är det i varmvalsat …

Läs mer

Vi skyddar våra produkter under hela leveransen

Vi på Damstahl är stolta över våra snabba leveranser och stora utbud av rostfria produkter, men om inte materialet kommer fram i perfekt skick till kunden så gör en snabb leverans ingen nytta. Därför arbetar vi hårt med att skydda och hantera våra produkter varsamt, hela vägen fram till kund.    För vår logistikchef Robert Söderström är arbetet med att skydda materialet …

Läs mer

Rostfritt stål och pH-värde på vatten

Rostfritt stål är ett bra alternativ när vatten är inblandat men hur påverkar vattnets pH-värde stålet? Rostfritt stål klarar sig bra i både sura och basiska miljöer men om pH-värdet sjunker under 2 eller överstiger 12 finns risk för allmän korrosion.    Se upp för klorider  När det gäller vanligt kranvatten ska man däremot se upp …

Läs mer

Rostfri analys med PMI-pistol

När du får ett stycke nytt, rostfritt stål från fabriken är det ingen konst att veta vilken sort det handlar om. Markeringen berättar ju allt. Men om markeringen saknas, hur gör du då? Det som förr var en kostsam och långsam process som bara kunde utföras med avancerad teknik är idag inga konstigheter.  A2 eller A4?   Den enklaste …

Läs mer

Svensk kulturhistoria med rostfri inramning

Var är tändstickorna? Den frågan dyker ofta upp när bordet är dukat och ljusen ska tändas. Då är Hommage av Kristina Stark räddningen. Det är ett fodral i rostfritt stål som ramar in tändsticksasken så snyggt att den blir en inredningsdetalj som gärna får ligga framme på soffbordet. Sen vet alla var tändstickorna ligger. Kristina …

Läs mer

Sprött gods efter svetsning

Ibland får vi frågor som rör relationen mellan svetsning och slagseghet där en del upplever att godset blir sprött efter svetsning i till exempel Duplex. Vi bestämde oss för att titta närmre på vad som egentligen händer och var problemet ligger.  Många har märkt att slagsegheten blir alltför låg efter svetsning och då särskilt i den värmepåverkade …

Läs mer