Rostfritt för nybörjare

Vad roligt att du hittat hit och extra glada blir vi att du har ett intresse i rostfritt stål. Vi har alla varit nybörjare inom rostfritt men självklart vill vi ta med dig på vägen mot att lära dig mer om rostfritt. Här har vi samlat lite av grundstenarna kring rostfritt som är bra för en nybörjare att …

Läs mer

Rostfritt stål och pH-värde på vatten

Rostfritt stål är ett bra alternativ när vatten är inblandat men hur påverkar vattnets pH-värde stålet? Rostfritt stål klarar sig bra i både sura och basiska miljöer men om pH-värdet sjunker under 2 eller överstiger 12 finns risk för allmän korrosion.    Se upp för klorider  När det gäller vanligt kranvatten ska man däremot se upp …

Läs mer

Korrosion i havsmiljö – följ våra plåtar! Del 3

Nu har plåtarna suttit uppe ytterligare tre månader under vinterns stormar.  Så här har plåtarna påverkats:  7 februari 2017  Olika korrosion för samma PREN-tal  I förra inlägget kunde ni läsa om hur plåtars olika PREN-tal påverkar tåligheten och som en kort repetition ser ni här PREN-talen för våra aktuella plåtkvaliteter:  EN 1.4016 = 16,0  EN 1.4509 = 17,5  EN 1.4301 = 17,5  …

Läs mer

Sprött gods efter svetsning

Ibland får vi frågor som rör relationen mellan svetsning och slagseghet där en del upplever att godset blir sprött efter svetsning i till exempel Duplex. Vi bestämde oss för att titta närmre på vad som egentligen händer och var problemet ligger.  Många har märkt att slagsegheten blir alltför låg efter svetsning och då särskilt i den värmepåverkade …

Läs mer

Beta av plåten för en mattare finish

Rostfritt är känt för sin fina, blanka yta, men ibland finns önskan om en mattare, mindre skinande finish. Då kan betning vara ett bra tillvägagångsätt. Men tänk på att processen innebär hantering av farliga kemikalier och bäst utförs av proffs!   Att beta en rostfri yta innebär att ta bort allt som inte är rostfritt med …

Läs mer

Lågkolstål, titanstabiliserat och normalt stål – vad är skillnaden?

Kol är bra till mycket, men inte som legeringselement i rostfritt stål. Kol binder kromet i korngränserna som därmed inte blir rostfria. Kolets påverkan skall därför minimeras.Detta kan göras på två olika sätt; antingen avlägsnar man det mesta av kolet och får lågkolstål. Alternativt tillsätter man titan som kolet väljer före kromet att reagera med, …

Läs mer

Tänk om Eiffeltornet var gjort av rostfritt stål

Att välja rostfritt är överlägset för hållbarhet och långsiktigt tänkande. För även om rostfritt initialt kan utgöra en större investering, blir det ofta billigare om vi ser till hela livscykeln. Det finns många exempel på byggen där rostfritt stål hade varit ett utmärkt val. Titta bara på Eiffeltornet som nu istället måste målas om vart sjunde år!  Varför byggdes inte Eiffeltornet i …

Läs mer

Möt våren på en rostfri cykel

Stål, aluminium, kolfiber eller titan. Idag finns cyklar tillverkade av en rad olika material. Men ingen blir väl direkt förvånad över att vi på Damstahl föredrar en cykel tillverkad av rostfritt stål! Det hör kanske inte till standardutbudet, men tittar vi närmare på materialvalen är det verkligen ingen dum idé. Nuförtiden finns specialtillverkade rostfria rör för just cyklar som till …

Läs mer