Rostfritt är svettfritt

Rostfri plåt är ett utmärkt material att tillverka skyltar av och nu har en skyltmakare hört av sig som har ett par frågor på ämnet. Frågeställaren tillverkar skyltar i rostfri plåt av typen EN 1.4301 med 2B-yta. Plåten är laserskuren och 3 mm tjock. På baksidan av skyltarna limmas distanser med limmet Terostat 9220. Nu till frågorna:   …

Läs mer

Rostfri design minskar risken för korrosion

Att rostfritt stål som befinner sig under vatten utsätts för korrosiva krafter är knappast någon nyhet, men även rostfritt stål ovanför vattenytan och på land kan utsättas för fukt och därmed risk för rostangrepp. Men det går att minimera riskerna genom en genomtänkt rostfri design.  Mindre korrosion med rostfri design  Det finns olika faktorer som samverkar när …

Läs mer

De fem huvudgrupperna inom rostfritt stål

Redan 1912 uppfanns de första rostfria stålsorterna i Sheffield England och 1913 kom tyskarna på att man kunde tillsätta nickel för att förändra de mekaniska egenskaperna. Rostfritt stål är en stor grupp material som alla har tre saker gemensamt: • Huvudämnet är järn, Fe (därav beteckningen ”stål”) • Innehållet av krom (Cr) är 10,5 % …

Läs mer

Tillsammans i resan mot hållbarhet

Genom att förse människor världen över med rent vatten bidrar Nordic Waters produkter per definition till ett hållbart samhälle. Men ambitionerna för det globala vattenreningsföretaget slutar inte där. Med siktet inställt på att vara klimatneutrala 2024 och klimatpositiva 2030 arbetar de aktivt med hållbarhet genom hela värdekedjan. Varje dag renar Nordic Waters utrustning mer än …

Läs mer

Ytans betydelse för korrosion Del 2: Elektropolering

I första delen av denna serie skrev vi om den rostfria slipade ytan och nu ska vi gå in på en något mer avancerad teknik. En teknik som förbättrar ytjämnheten och höjer korrosionsmotståndet – elektropolering.  Elektropolering  Ett av de få sätten att höja motståndet mot korrosion för rostfritt stål är att elpolera ytan. Elektropolering är en ytbehandling av …

Läs mer

Oxidhinna av ketchup och senap

Kommer ni ihåg vårt experiment med senap och ketchup? Nu ska ni få se vad som hänt med de olika stålsorterna efter tre månaders kontakt med dessa livsmedel! Som vi tidigare berättat har de båda produkterna ett lågt pH-värde på grund av ättikan och hög kloridhalt på grund av saltet. Dessa två förutsättningar är den bidragande …

Läs mer

Möt vår Project Manager Anders Bergstrand i Göteborg

Anders har varit på Damstahl i åtta år och tillsammans med kollegan Mikael Liwgren arbetar han som Project Manager och håller kontakt med våra kunder i flera pågående projekt. Damstahl har länge varit stora inom plåt och stång. I takt med att det rostfria utbudet kompletterats med rör och rördelar, vill vi kunna erbjuda större …

Läs mer

Vad är skillnaden på EN 1.4301/4307 och EN 1.4436?

Det finns en rad saker som skiljer de rostfria stålsorterna EN 1.4301/4307 och EN 1.4436 åt, både när det gäller sammansättning och vilka användningsområden de bäst lämpar sig för.    EN 1.4301/4307 – vanligast i världen  EN 1.4301/4307 (SS 2333 enligt den gamla svenska standarden) har ett mycket brett användningsområde och är därför den vanligaste rostfria stålsorten i världen. 1.4301/4307 innehåller ca 17.5% krom …

Läs mer

Ska det vara ISO, DIN, EN eller ASME

Ska det vara ISO, DIN, EN eller ASME? Får du ibland denna frågan eller tycker du att det är svårt med alla dimensioner inom den rostfria världen. Vi vill hjälpa dig på vägen. Tabellen du hittar här visar på skillnaderna i diameter och godstjockleken på rör enligt de olika standarderna DIN, ISO, EN och ASME. …

Läs mer