En historia om rostfritt stål

Som med så många andra geniala uppfinningar skapades rostfritt stål genom en serie av parallella händelser. Beroende på vem som skriver historien och vad vi väljer att klassa som rostfritt stål finns det olika uppfattningar om vem som faktiskt uppfann det. Den klassiska historien handlar om hur Harry Brearley i Sheffield i början på 1900-talet skapade rostfritt …

Läs mer

Rostfritt är svettfritt

Rostfri plåt är ett utmärkt material att tillverka skyltar av och nu har en skyltmakare hört av sig som har ett par frågor på ämnet. Frågeställaren tillverkar skyltar i rostfri plåt av typen EN 1.4301 med 2B-yta. Plåten är laserskuren och 3 mm tjock. På baksidan av skyltarna limmas distanser med limmet Terostat 9220. Nu till frågorna:   …

Läs mer

Rostfritt på båten

Sommartider är båttider och därmed också en bra tid för rostfritt. I den marina miljön, med påverkan av både vatten och salt, gäller det att som båtägare ha koll på sina material. Vi rekommenderar givetvis rostfritt på båten – så länge det är rätt rostfritt!  Hur är det med rostfritt på båten?  Inför sommaren brukar vi få …

Läs mer

Havsvatten, klorid och värme – då ökar korrosionen

EN 1.4432 är en stålsort med mycket bra motstånd mot korrosion och som väl lämpar sig i svåra miljöer som till exempel där havsvatten förekommer. Vi har fått en fråga från en kund som undrar vad som händer när temperaturen på havsvattnet stiger. Hur skulle EN 1.4432 klara sig om havsvattnet värms upp till 60 grader Celsius?   Högre temperatur …

Läs mer

Rostfria stålhästar

På vår rostfria blogg hittar du allt från djupa kunskapsinlägg som reder ut olika begrepp till rapporter innifrån Damstahls blå och rostfria väggar. Har du följt oss ett tag vet du att mycket går att göra med rostfritt – allt från köksfläktar och för att få rent dricksvatten till en sarkofag för att innesluta ett …

Läs mer

Vad är skillnaden på EN 1.4301/4307 och EN 1.4436?

Det finns en rad saker som skiljer de rostfria stålsorterna EN 1.4301/4307 och EN 1.4436 åt, både när det gäller sammansättning och vilka användningsområden de bäst lämpar sig för.    EN 1.4301/4307 – vanligast i världen  EN 1.4301/4307 (SS 2333 enligt den gamla svenska standarden) har ett mycket brett användningsområde och är därför den vanligaste rostfria stålsorten i världen. 1.4301/4307 innehåller ca 17.5% krom …

Läs mer

Vi skyddar våra produkter under hela leveransen

Vi på Damstahl är stolta över våra snabba leveranser och stora utbud av rostfria produkter, men om inte materialet kommer fram i perfekt skick till kunden så gör en snabb leverans ingen nytta. Därför arbetar vi hårt med att skydda och hantera våra produkter varsamt, hela vägen fram till kund.    För vår logistikchef Robert Söderström är arbetet med att skydda materialet …

Läs mer

Slagseghetstest – i slowmotion

Det finns olika typer av tester som avgör hur starkt rostfritt stål är. Ett av dem är slagseghetstestet, eller Charpy Impact Test och Charpy V-notch Test, som de kallas på engelska. Testet används för att mäta ett materials förmåga att stå emot stötbelastning. I den här filmen kan vi se hur testet går till och hur stålet påverkas av belastningen i …

Läs mer

Rostfritt kan absolut vara magnetiskt

Många tror att rostfritt stål inte är magnetiskt och att det går att avgöra om stålet är rostfritt eller inte med hjälp av en magnet. Sanningen är att alla rostfria stålsorter, utom austenitiskt stål, är mer eller mindre magnetiska. Men även austenitiskt stål kan bli magnetiskt. Det kan ske vid kalldeformation, till exempel pressning, bockning, svarvning och fräsning. Kalldragen …

Läs mer

Rostfri design minskar risken för korrosion

Att rostfritt stål som befinner sig under vatten utsätts för korrosiva krafter är knappast någon nyhet, men även rostfritt stål ovanför vattenytan och på land kan utsättas för fukt och därmed risk för rostangrepp. Men det går att minimera riskerna genom en genomtänkt rostfri design.  Mindre korrosion med rostfri design  Det finns olika faktorer som samverkar när …

Läs mer