Hur fungerar en rostfri tvål?

En rostfri tvål sägs vara bra om man vill bli av med fisk- och löklukt på händerna. Men hur funkar det egentligen? Måste det vara en tvål av just rostfritt stål eller går det att använda vilket stål som helst?   Det måste vara en rostfritt  Lukten av fisk eller lök är i grunden en svavelförening …

Läs mer

Så skiljer du på A2 och A4 med molybdentest

Ibland kan det vara av stor vikt att veta om stålet du har framför dig är syrafast (A4) eller vanligt rostfritt stål (A2). Är stålet nytt från fabriken finns alltid en märkning som berättar vad det är för sort, men är stålet klippt eller bearbetat har markeringen kanske försvunnit. Men lugn! Idag är det både en …

Läs mer

Svetsoxider – måste de alltid tas bort?

För att minska risken för korrosion i svetsfogar finns rekommendationen att slipa och putsa den utvändiga fogen fri från svetsoxider. Men arbetet medför allvarliga arbetsmiljöproblem med partiklar och toxiska gaser som till exempel isocyanater, nickel och sexvärt krom. Det finns därför både hälsovinster och tidsbesparingar att vinna om efterbehandlingen går att utesluta.  Damstahl har medverkat i en SBUF-utredning som gjorts …

Läs mer

Korrosion i havsmiljö Del 1: Följ våra plåtar!

Vi gör ett experiment! Att rostfritt stål påverkas av en kloridrik, havsnära miljö vet vi, men nu vill vi på Damstahl vill se hur korrosionsförloppet ser ut i praktiken och hur olika sorters rostfria stålkvaliteter påverkas på skilda sätt. Därför har vi satt upp fyra olika stålkvaliteter på sidan av en träbrygga vid Öresund. Under ett års …

Läs mer

Super Dairy rördelar: En komplett uppsättning för livsmedel

Damstahls Super Dairy-rör är de renaste och mest korrosionsbeständiga rören för livsmedel. Nu utökas de med en ny serie Super Dairy-rördelar vilket skapar en komplett lösning för att bygga rörsystem.  Rör & rördelar för livsmedel och pharma  Damstahls Super Dairy-program är nu uppgraderat med rördelar utvecklade för att erbjuda den renaste ytan, maximal korrosionsbeständighet och minimal risk för bakterietillväxt. Super Dairy rördelarna är …

Läs mer

Lågkolstål, titanstabiliserat och normalt stål – vad är skillnaden?

Kol är bra till mycket, men inte som legeringselement i rostfritt stål. Kol binder kromet i korngränserna som därmed inte blir rostfria. Kolets påverkan skall därför minimeras.Detta kan göras på två olika sätt; antingen avlägsnar man det mesta av kolet och får lågkolstål. Alternativt tillsätter man titan som kolet väljer före kromet att reagera med, …

Läs mer

Hur tillverkas rostfritt stål?

Vi på Damstahl arbetar dagligen med mängder med produkter av rostfritt stål. Och vi är väl medvetna om hur råvaran blir till. Men eftersom vi alltid vill lära oss mer, åkte vi iväg till på ett studiebesök till Aperam, ett av Europas stålverk. Att vara på plats och få uppleva när det rostfria stålet blir till är stort, …

Läs mer

Hur kan du kombinera stålsorter

Ibland räcker det inte med de vanligast förekommande rostfria stålsorterna till alla dina behov. Då kan du behöva kombinera stålsorter för att nå alla de egenskap du behöver. Vissa kombinationer kan skapa nya material, som till exempel Duplex.  Kökskniven – en kombination av stålsorter  Olika stålsorter har olika egenskaper, vilket gör att de ibland behöver …

Läs mer

Utekök är hur inne som helst

Nu i sommar drömmer många om att laga mat under bar himmel och skruva upp semesterkänslan ytterligare ett snäpp. Även om du inte lämnar den egna tomten kan en ljummen sommarkväll vid grillen bli ett av dina bästa smakminnen. Så öppna ytterdörren och ditt sinne för matlagning i det fria. Uteköket har blivit den nya …

Läs mer