Interkristallin korrosion – ett problem, två lösningar

Korrosion av alla de slag är sällan roligt. En relativt ovanlig form är interkristallin korrosion. Men med hjälp av titan och möjligheten att tillverka stål med lägre kolhalt är dagens rostfria stål relativt motståndskraftigt mot den här formen av korrosion.   Så fungerar interkristallin korrosion  Interkristallin korrosion uppstår utmed stålets korngränser när korngränserna har sämre korrosionsmotstånd än …

Läs mer

En lufttät sarkofag i rostfritt stål håller Tjernobyl säkert

Kärnkraftsolyckan i Tjernobyl fick fruktansvärda konsekvenser för många människor, inte minst invånarna i byn Pripyat som låg bredvid kärnkraftverket. Runt den nedbrunna reaktorn är strålningsnivåerna än idag höga och den inkapsling som gjordes kort efter olyckan har börjat vittra sönder. Därför byggdes en ny större sarkofag i rostfritt stål som kom på plats i början …

Läs mer

Saltspraytest-fördelar och nackdelar

Saltspraytestet har sedan början av 1900-talet använts för att studera hur korrosion uppstår och påverkar rostfritt stål av olika typer och med olika ytbehandlingar. Metoden har fördelar, men den har också sina begränsningar. Så fungerar saltspraytestet på rostfritt Saltspraytestet är ett forcerat laboratorietest som uppfanns i början av 1900-talet. Det innebär att man i en …

Läs mer

Följ en produkt från order till leverans

Varje dag passerar i snitt hundra ton rostfritt stål genom vårt lager och transporteras iväg till våra kunder över hela Sverige. Allt börjar med att någon har ett behov av något och slutar med att vi snabbt sett till att de fått vad de behövde. Men däremellan händer en hel del saker, något vi tänkte …

Läs mer

Varför blir rostfria bestick svarta?

Bestick i rostfritt är både populärt och praktiskt och ger bestick som håller länge. Men många av oss har nog upplevt att besticken med tiden kan bli svarta. Varför är det så och vad betyder det för bestickens hållbarhet? Vi har svaren på frågorna!  Rostfritt – en yta som läker sig själv  Ett av det rostfria …

Läs mer

Byt ut den svarta plåten till rostfri!

Vi har fått en fråga från en kund som har funderingar kring skillnaderna på svart och rostfri plåt. Kunden överser byggandet av ett nytt renseri på ett pappersbruk och har fått rekommendationer från leverantören på att stupen under barktrummorna ska konstrueras i 4 mm svart plåt. Nu undrar kunden om rostfri plåt kanske kan vara …

Läs mer

EN 1.4305 – stålet som gillar svavel

Vid tillverkning av rostfritt stål är huvudingredienserna järn, krom och kol. Men det förekommer också ett antal föroreningar som inte får överstiga vissa gränser. En sådan förorening är svavel. Svavel är väldigt skadligt för korrosionsmotståndet och för de flesta kommersiella ståltyper ligger den övre gränsen för svavel på 0,015 procent.   Svavel kan ge fördelar  Men …

Läs mer

Återvunnet gör alla till vinnare

Tänk ett material som kan återvinnas om och om och om igen – utan att kvaliteten påverkas. Visst låter det nästan för bra för att vara sant, och när gäller rostfritt stål så är det just så. Lång hållbarhet, hög återvinningsgrad leder till betydligt mindre miljöbelastning är vanligt kolstål. På Damstahl använder vi 90% återvunnet rostfritt …

Läs mer