Rostfritt är svettfritt

Rostfri plåt är ett utmärkt material att tillverka skyltar av och nu har en skyltmakare hört av sig som har ett par frågor på ämnet. Frågeställaren tillverkar skyltar i rostfri plåt av typen EN 1.4301 med 2B-yta. Plåten är laserskuren och 3 mm tjock. På baksidan av skyltarna limmas distanser med limmet Terostat 9220. Nu till frågorna:   …

Läs mer

En lufttät sarkofag i rostfritt stål håller Tjernobyl säkert

Kärnkraftsolyckan i Tjernobyl fick fruktansvärda konsekvenser för många människor, inte minst invånarna i byn Pripyat som låg bredvid kärnkraftverket. Runt den nedbrunna reaktorn är strålningsnivåerna än idag höga och den inkapsling som gjordes kort efter olyckan har börjat vittra sönder. Därför byggdes en ny större sarkofag i rostfritt stål som kom på plats i början …

Läs mer

Rostfritt ger din trädgård ett lyft

Under ganska lång tid har cortenplåt varit ett populärt material inom trädgårdsdesign. Den rostiga bruna plåten skapar en kontrast mot den frodiga grönskan och ger ett både modernt och rustikt intryck. Men plåt behöver inte rosta för att vara vacker. Tvärtom, tycker vi på Damstahl av förklarliga skäl! För rostfria plåtar har en egen lyster …

Läs mer

Varför fastnar kniven på den magnetiska knivlisten?

Det är allmänt vedertaget att rostfritt stål inte är magnetiskt. Så med tanke på att de flesta köksknivar är tillverkade i just rostfritt stål borde den magnetiska knivlisten vara fullständigt verkningslös. Men så sitter de ju där. Knivarna. Hur går det egentligen till?  Rostfritt stål kan visst vara magnetiskt  Det där med att rostfritt stål …

Läs mer

Lågkolstål, titanstabiliserat och normalt stål – vad är skillnaden?

Kol är bra till mycket, men inte som legeringselement i rostfritt stål. Kol binder kromet i korngränserna som därmed inte blir rostfria. Kolets påverkan skall därför minimeras.Detta kan göras på två olika sätt; antingen avlägsnar man det mesta av kolet och får lågkolstål. Alternativt tillsätter man titan som kolet väljer före kromet att reagera med, …

Läs mer

Ytans betydelse för korrosion Del 2: Elektropolering

I första delen av denna serie skrev vi om den rostfria slipade ytan och nu ska vi gå in på en något mer avancerad teknik. En teknik som förbättrar ytjämnheten och höjer korrosionsmotståndet – elektropolering.  Elektropolering  Ett av de få sätten att höja motståndet mot korrosion för rostfritt stål är att elpolera ytan. Elektropolering är en ytbehandling av …

Läs mer

De fem huvudgrupperna inom rostfritt stål

Redan 1912 uppfanns de första rostfria stålsorterna i Sheffield England och 1913 kom tyskarna på att man kunde tillsätta nickel för att förändra de mekaniska egenskaperna. Rostfritt stål är en stor grupp material som alla har tre saker gemensamt: • Huvudämnet är järn, Fe (därav beteckningen ”stål”) • Innehållet av krom (Cr) är 10,5 % …

Läs mer

Ytjämnheten på 2B och andra plåtar

Rostfritt stål är ett populärt material när kraven på hygien är höga, som till exempel inom läkemedelsindustri och sjukvård. En avgörande faktor för hårda hygienkrav är ytfinheten eller ytjämnheten. Den anges som Ra i enheten mikrometer (µm) och visar på hur slät ytan faktiskt är.   Här har vi på Damstahl mätt upp ytjämnheten på en rad olika plåtar ur vårt sortiment:   2B (0,50-4,50mm)    …

Läs mer