Rätt sorts rostfritt i livsmedelsmaskinen

I samband med livsmedelstillverkning är kraven på hygien höga och att välja rostfritt stål har många fördelar i det avseendet. Rostfritt stål är lätt att hålla rent, men det är viktigt att välja rätt sort. För att trygga livsmedelstillverkningen inom EU finns ett regelverk som vi följer i Sverige. Men vad händer om en livsmedelsmaskin köps …

Läs mer

Hur fungerar en rostfri tvål?

En rostfri tvål sägs vara bra om man vill bli av med fisk- och löklukt på händerna. Men hur funkar det egentligen? Måste det vara en tvål av just rostfritt stål eller går det att använda vilket stål som helst?   Det måste vara en rostfritt  Lukten av fisk eller lök är i grunden en svavelförening …

Läs mer

Nickel och elbilar: Vad är egentligen kopplingen?

På senare tid har det skrivits mycket om nickel. Men vad beror det på och vad är kopplingen till elbilar?  Av all nickel som idag produceras i världen används drygt 70 procent för tillverkning av rostfritt stål. Förbrukningen av nickel ökar stadigt eftersom den totala produktionen av rostfritt stål ökar år från år. Detta beror …

Läs mer

Rostfria fasader – både vackra och hållbara

Manhattan är ett extremt tätbebyggt område som ligger precis vid kustens salta hav. Tillsammans med en omfattande halkbekämpning med salt under vinterhalvåret skapar det en korrosiv miljö som ställer stora krav på hållbara, rostfria fasader.   Rostfria fasader för ett hållbart New York  New York City är ett av världens mest tätbebyggda områden, med nära en …

Läs mer

Patrik Leijon är ny Country Manager på Damstahl

I slutet av juni tillträdde Patrik Leijon tjänsten som Country Manager (COO) på Damstahl Sverige. Han är dock ingen nykomling, efter snart elva år som säljare och försäljningschef kan han företaget utan och innan. Dessutom har han totalt cirka 14 år i branschen. Damstahl-gruppens nordiska chef Michael Lund tar över som VD även för Damstahl …

Läs mer

Lågkolstål, titanstabiliserat och normalt stål – vad är skillnaden?

Kol är bra till mycket, men inte som legeringselement i rostfritt stål. Kol binder kromet i korngränserna som därmed inte blir rostfria. Kolets påverkan skall därför minimeras.Detta kan göras på två olika sätt; antingen avlägsnar man det mesta av kolet och får lågkolstål. Alternativt tillsätter man titan som kolet väljer före kromet att reagera med, …

Läs mer

Ytans betydelse för korrosion Del 2: Elektropolering

I första delen av denna serie skrev vi om den rostfria slipade ytan och nu ska vi gå in på en något mer avancerad teknik. En teknik som förbättrar ytjämnheten och höjer korrosionsmotståndet – elektropolering.  Elektropolering  Ett av de få sätten att höja motståndet mot korrosion för rostfritt stål är att elpolera ytan. Elektropolering är en ytbehandling av …

Läs mer

Det omöjliga Kinderägget

Finns det rostfria Kinderägget – En rostfri stålsort som har allt? Som är hård, slitstark, härdbar, motståndskraftig mot korrosion och samtidigt lättbearbetad för produktion av stora serier? Nej, det är i det närmaste en omöjlighet. Martensiterna är pga. högre kolhalt (än austeniterna) hårda och mer eller mindre härdbara, men inte särskilt korrosionsbeständiga. Austeniterna är betydligt …

Läs mer

Syrafast bättre än rostfritt? Inte alltid!

Med sin lilla mängd molybden blir syrafast stål mer motståndskraftigt mot både spaltkorrosion och punktkorrosion än vanligt rostfritt stål. Det är bakgrunden till att syrafast oftast anses vara det bästa och mest hållbara alternativet. Men att kalla syrafast stål för bäst, är en sanning med modifikation. För det finns situationer då molybdenet faktiskt kan ställa …

Läs mer

Läget i Småland: Det är ett bra tryck på marknaden nu

Damstahls utesäljare Anders Andersson rapporterar: Småland är ett stort område att täcka. Samtidigt är det en tacksam marknad där det dessutom är riktigt bra tryck just nu. Det gäller inte minst de kunder i regionen kring Gnosjö och Värnamo som arbetar med stångbearbetning. Främst handlar det om tillverkning av detaljer till fordonsindustrin.  Det här är ett …

Läs mer