Så skiljer du på A2 och A4 med molybdentest

Ibland kan det vara av stor vikt att veta om stålet du har framför dig är syrafast (A4) eller vanligt rostfritt stål (A2). Är stålet nytt från fabriken finns alltid en märkning som berättar vad det är för sort, men är stålet klippt eller bearbetat har markeringen kanske försvunnit. Men lugn! Idag är det både en …

Läs mer

Ferritiskt stål – ett stål för inomhusbruk

I många hantverkares ögon är rostfritt stål ett fantastiskt och flexibelt material. Det kan bockas, svetsas och på andra sätt formas till både rör och tankar. Och så finns det ju i en rad olika sorter som passar till olika ändamål. Vi har bett vår specialist Claus Qvist Jessen berätta mer om en av dem – ferritiskt stål.  Ferritiskt stål innehåller …

Läs mer

Beta av plåten för en mattare finish

Rostfritt är känt för sin fina, blanka yta, men ibland finns önskan om en mattare, mindre skinande finish. Då kan betning vara ett bra tillvägagångsätt. Men tänk på att processen innebär hantering av farliga kemikalier och bäst utförs av proffs!   Att beta en rostfri yta innebär att ta bort allt som inte är rostfritt med …

Läs mer

Fasadmaterial i både rostfritt och rostrött

Ett bra fasadmaterial är både vackert och underhållsfritt vilket kan förklara varför rostfritt stål är ett material som används på många skyskrapor världen över. Ett exempel är Socony–Mobil Building i New York, världens första skyskrapa helt klädd i rostfritt. Men det finns även fasadmaterial som är gjorda för att rosta, som till exempel corten. Ett exempel på det är …

Läs mer

Anders och Mikael är våra nya projektsäljare

Hej, Anders Bergstrand heter jag och tillsammans med min trevliga kollega Mikael Liwgren ingår jag i ett helt nytt team på Damstahl, med uppdrag att supporta projektkunder. Teamet sattes ihop strax innan årsskiftet och redan efter några veckor tog vi vår första order. En order som gick till ett projekt för en utbyggnad på ett pappersbruk.   Jag och Mikael …

Läs mer

Bok om hygienisk utrustning inom food/pharma

Dålig hygien inom livsmedels- och läkemedelsindustrin kan få fruktansvärda konsekvenser.  Med vår bok “Rostfritt stål för hygienisk utrustning inom food/pharma” vill vi bidra med de bästa råden för en säker produktion och hjälpa till att förebygga katastrofer. Författare är Damstahls internationellt kända experter Claus Qvist Jessen och Erik-Ole Jensen.  “Ingen kedja är starkare än sin svagaste länk och ambitionen med …

Läs mer

Så här behandlar du korrosion orsakad av järnsmitta

Ibland händer det att korrosion uppstår på rostfritt stål till följd av järnsmitta. Det kan röra sig om att ett verktyg som används till svart stål sedan används på det rostfria materialet eller något så enkelt som att slipdamm från svart stål hamnat på den rostfria ytan.   Om det kontaminerade stålet förvaras absolut torrt kommer skadan inte att synas, men …

Läs mer

Oxidhinna av ketchup och senap

Kommer ni ihåg vårt experiment med senap och ketchup? Nu ska ni få se vad som hänt med de olika stålsorterna efter tre månaders kontakt med dessa livsmedel! Som vi tidigare berättat har de båda produkterna ett lågt pH-värde på grund av ättikan och hög kloridhalt på grund av saltet. Dessa två förutsättningar är den bidragande …

Läs mer