Ljusa marknadsutsikter för rostfritt stål

Rostfritt stål är ett material med åtskilliga användningsområden vilket gör att efterfrågan ständigt ökar. Många analysfirmor ser därför positivt på marknadsutsikterna framöver. Framför allt väntas utvecklingen i Asien och efterfrågan på de höglegerade stålen driva tillväxten.  Några marknadsutsikter för rostfritt stål  Den globala marknaden för rostfritt stål förväntas växa med 5,2 procent fram till och …

Läs mer

Elon Musks nya rymdskepp är rostfritt

Som läsare av denna blogg är du sannolikt medveten om att rostfritt stål är ett fantastiskt material som kan användas till mycket. Men du kanske inte visste att det även är ett perfekt material för den som vill bygga ett rymdskepp och flyga till Mars? För det är det faktiskt, vilket Elon Musk insåg när …

Läs mer

Rostfritt handlar lika mycket om kvalitet som pris

Efter att ha jobbat en tid inom verkstadsindustrin är vi nu glada att ha Jörgen Emilsson tillbaka hos oss på Damstahl som utesäljare i distriktet Södra Mälardalen. En av de erfarenheter han tar med sig in i sitt nya jobb är vetskapen om hur viktigt det är med kvalitet. – Vår leverans slutar egentligen inte förrän materialet är igenom produktionen. Rätt pris på rostfritt är …

Läs mer

De fem huvudgrupperna inom rostfritt stål

Redan 1912 uppfanns de första rostfria stålsorterna i Sheffield England och 1913 kom tyskarna på att man kunde tillsätta nickel för att förändra de mekaniska egenskaperna. Rostfritt stål är en stor grupp material som alla har tre saker gemensamt: • Huvudämnet är järn, Fe (därav beteckningen ”stål”) • Innehållet av krom (Cr) är 10,5 % …

Läs mer

EN 1.4305 – stålet som gillar svavel

Vid tillverkning av rostfritt stål är huvudingredienserna järn, krom och kol. Men det förekommer också ett antal föroreningar som inte får överstiga vissa gränser. En sådan förorening är svavel. Svavel är väldigt skadligt för korrosionsmotståndet och för de flesta kommersiella ståltyper ligger den övre gränsen för svavel på 0,015 procent.   Svavel kan ge fördelar  Men …

Läs mer

Vilket plattstål ska du välja?

Plattstål är en mycket användbar produkt i vårt rostfria sortiment, men visste du att det finns tre olika typer av plattstål att välja mellan? Det finns varmvalsat plattstål, klippt plattstål och slutligen kalldraget plattstål. Alla tre sorterna innehar olika egenskaper och lämpar sig att användas för olika ändamål.   Varmvalsat plattstål  Det vanligaste rostfria plattstålet är det i varmvalsat …

Läs mer

Från odlingen till flaska genom rostfria rör

I mitten av maj och ett par veckor framåt är det magiskt på Österlen. Hundratals fruktträd står i blom och bildar ett hav av rosavita blommor. Lika vacker är hösten, när blomsterhavet förvandlats till äpplen med rik arom. Klimatet på Österlen är rena paradiset för en äppelodlare. En man som snabbt förstod att äppleträden skulle …

Läs mer

Stolt bryggeritradition med rostfria tankar

Ett gäng entusiaster får för sig att brygga öl. Sagt och gjort, snart har Höganäs sitt eget bryggeri och redan första året kammar de hem priset för Sveriges bästa Ale. Initiativet kom från Lukas Östberg som ville göra eget öl och presenterade idén för några vänner i Kullabygden. Alla nappade och man blev det första …

Läs mer

Nickel och elbilar: Vad är egentligen kopplingen?

På senare tid har det skrivits mycket om nickel. Men vad beror det på och vad är kopplingen till elbilar?  Av all nickel som idag produceras i världen används drygt 70 procent för tillverkning av rostfritt stål. Förbrukningen av nickel ökar stadigt eftersom den totala produktionen av rostfritt stål ökar år från år. Detta beror …

Läs mer

Svetsoxider – måste de alltid tas bort?

För att minska risken för korrosion i svetsfogar finns rekommendationen att slipa och putsa den utvändiga fogen fri från svetsoxider. Men arbetet medför allvarliga arbetsmiljöproblem med partiklar och toxiska gaser som till exempel isocyanater, nickel och sexvärt krom. Det finns därför både hälsovinster och tidsbesparingar att vinna om efterbehandlingen går att utesluta.  Damstahl har medverkat i en SBUF-utredning som gjorts …

Läs mer