Viktigt att tänka på när du löder rostfritt

Att löda rostfritt mot rostfritt kan medföra en rad problem. Men med rätt kunskap, material och metod kommer du långt. Två viktiga saker att tänka på är vidhäftningen och att välja rätt lödmaterial.    Först och främst är det viktigt att använda rätt lödmaterial för att få en stark fog. Om lödmaterialet är av den typiska tenn-/blysammansättningen får du en fog …

Läs mer

Utekök är hur inne som helst

Nu i sommar drömmer många om att laga mat under bar himmel och skruva upp semesterkänslan ytterligare ett snäpp. Även om du inte lämnar den egna tomten kan en ljummen sommarkväll vid grillen bli ett av dina bästa smakminnen. Så öppna ytterdörren och ditt sinne för matlagning i det fria. Uteköket har blivit den nya …

Läs mer

Rostfritt kan absolut vara magnetiskt

Många tror att rostfritt stål inte är magnetiskt och att det går att avgöra om stålet är rostfritt eller inte med hjälp av en magnet. Sanningen är att alla rostfria stålsorter, utom austenitiskt stål, är mer eller mindre magnetiska. Men även austenitiskt stål kan bli magnetiskt. Det kan ske vid kalldeformation, till exempel pressning, bockning, svarvning och fräsning. Kalldragen …

Läs mer

En lufttät sarkofag i rostfritt stål håller Tjernobyl säkert

Kärnkraftsolyckan i Tjernobyl fick fruktansvärda konsekvenser för många människor, inte minst invånarna i byn Pripyat som låg bredvid kärnkraftverket. Runt den nedbrunna reaktorn är strålningsnivåerna än idag höga och den inkapsling som gjordes kort efter olyckan har börjat vittra sönder. Därför byggdes en ny större sarkofag i rostfritt stål som kom på plats i början …

Läs mer

Storköksutrustning i rostfritt stål

Idesta Foodtech är specialister på utrustning till storkök och restauranger, med över 90 års erfarenhet. Deras fokus ligger på kvalitet i varje led och det gäller även när de väljer rostfritt stål. – Många tror att rostfri plåt alltid har samma kvalitet, men det finns en oerhörd bredd på tillverkare över hela världen, säger Jonas Komstedt, produktionschef på Idesta Foodtech.  Från dörrar …

Läs mer

Stolt bryggeritradition med rostfria tankar

Ett gäng entusiaster får för sig att brygga öl. Sagt och gjort, snart har Höganäs sitt eget bryggeri och redan första året kammar de hem priset för Sveriges bästa Ale. Initiativet kom från Lukas Östberg som ville göra eget öl och presenterade idén för några vänner i Kullabygden. Alla nappade och man blev det första …

Läs mer

En rostfri 120-åring med siktet inställt på framtiden

1899 startade Carl Furhoff ett litet företag i Skövde för tillverkning av kopparkannor, kittlar och skopor. För 100 år sedan byttes kopparn mot rostfritt stål och idag har Furhoffs samlat på sig en enorm kunskap om konstruktion och tillverkning.– Med tanke på att vi tagit fram en mängd olika produkter i rostfritt stål sedan vi …

Läs mer

Lågkolstål, titanstabiliserat och normalt stål – vad är skillnaden?

Kol är bra till mycket, men inte som legeringselement i rostfritt stål. Kol binder kromet i korngränserna som därmed inte blir rostfria. Kolets påverkan skall därför minimeras.Detta kan göras på två olika sätt; antingen avlägsnar man det mesta av kolet och får lågkolstål. Alternativt tillsätter man titan som kolet väljer före kromet att reagera med, …

Läs mer