Babysalva fixar spaltkorrosion

Rost är något vi på Damstahl verkligen inte gillar! En av de värsta sorterna, som också är svårast att förhindra, är spaltkorrosion. Den bästa lösningen är självklart att helt undvika spalter. Det är dock väldigt svårt vid både svetsporer och bindningsfel.   Gäller det planerade spalter, så som vid bultförband och flänsar, kan hjälpmedlet vara något som säkert …

Läs mer

EN 1.4305 – stålet som gillar svavel

Vid tillverkning av rostfritt stål är huvudingredienserna järn, krom och kol. Men det förekommer också ett antal föroreningar som inte får överstiga vissa gränser. En sådan förorening är svavel. Svavel är väldigt skadligt för korrosionsmotståndet och för de flesta kommersiella ståltyper ligger den övre gränsen för svavel på 0,015 procent.   Svavel kan ge fördelar  Men …

Läs mer

Låt det inte smitta – det där med järnsmitta

Rostfritt ska ju hålla sig just rostfritt och därför ska man se upp med så kallad järnsmitta. Rost på rostfritt innebär i princip att det rostfria materialet kommit i kontakt med järn/stål. Någon har kanske arbetat med vinkelslip och järnsprutet har yrt, eller kanske har en liten bit järn hamnat i valsen och tryckts in …

Läs mer

Håll rost och virus borta med rätt desinfektion

Världen ser helt annorlunda ut jämfört med hur den såg ut för mindre än ett år sedan. Coronaviruset har påverkat oss alla. Rengöring och desinfektion har stått i fokus som aldrig förr. Vi tvättar, spritar och försöker på alla sätt hålla rent för att gemensamt bli kvitt corona eller åtminstone hålla stånd, tills ett vaccin …

Läs mer

Återvinning av ferritiskt rostfritt stål är en utmaning

Variationer i nickelpriser har gjort det ferritiska rostfria stålet, vars legering inte innehåller nickel, allt mer populärt. Men till skillnad från rostfritt stål av austenitiska kvaliteter, återvinns inte de ferritiska i lika stor utsträckning. Förhoppningsvis kan de ökande volymerna leda till nya metoder som gör återvinningen effektivare. Stor del av rostfritt stål återvinns idag Fram …

Läs mer

Sprött gods efter svetsning

Ibland får vi frågor som rör relationen mellan svetsning och slagseghet där en del upplever att godset blir sprött efter svetsning i till exempel Duplex. Vi bestämde oss för att titta närmre på vad som egentligen händer och var problemet ligger.  Många har märkt att slagsegheten blir alltför låg efter svetsning och då särskilt i den värmepåverkade …

Läs mer

Utekök är hur inne som helst

Nu i sommar drömmer många om att laga mat under bar himmel och skruva upp semesterkänslan ytterligare ett snäpp. Även om du inte lämnar den egna tomten kan en ljummen sommarkväll vid grillen bli ett av dina bästa smakminnen. Så öppna ytterdörren och ditt sinne för matlagning i det fria. Uteköket har blivit den nya …

Läs mer