Låt det inte smitta – det där med järnsmitta

Rostfritt ska ju hålla sig just rostfritt och därför ska man se upp med så kallad järnsmitta. Rost på rostfritt innebär i princip att det rostfria materialet kommit i kontakt med järn/stål. Någon har kanske arbetat med vinkelslip och järnsprutet har yrt, eller kanske har en liten bit järn hamnat i valsen och tryckts in …

Läs mer

Rostfritt stål till grenröret

Rostfria rör går att använda till många olika saker. Och nu har vi fått en spännande fråga från en person som använder dem till sina rallybilar!  ”Jag är TiG-svetsare och motorsportsintresserad och har tidigare provat bygga grenrör för turbobruk med varierande resultat. Nu ska jag bygga ett till min Lancia Delta Integrale och vill hålla ner volymen, vilket innebär att …

Läs mer

Från odlingen till flaska genom rostfria rör

I mitten av maj och ett par veckor framåt är det magiskt på Österlen. Hundratals fruktträd står i blom och bildar ett hav av rosavita blommor. Lika vacker är hösten, när blomsterhavet förvandlats till äpplen med rik arom. Klimatet på Österlen är rena paradiset för en äppelodlare. En man som snabbt förstod att äppleträden skulle …

Läs mer

Ytans betydelse för korrosion Del 2: Elektropolering

I första delen av denna serie skrev vi om den rostfria slipade ytan och nu ska vi gå in på en något mer avancerad teknik. En teknik som förbättrar ytjämnheten och höjer korrosionsmotståndet – elektropolering.  Elektropolering  Ett av de få sätten att höja motståndet mot korrosion för rostfritt stål är att elpolera ytan. Elektropolering är en ytbehandling av …

Läs mer

Syrafast bättre än rostfritt? Inte alltid!

Med sin lilla mängd molybden blir syrafast stål mer motståndskraftigt mot både spaltkorrosion och punktkorrosion än vanligt rostfritt stål. Det är bakgrunden till att syrafast oftast anses vara det bästa och mest hållbara alternativet. Men att kalla syrafast stål för bäst, är en sanning med modifikation. För det finns situationer då molybdenet faktiskt kan ställa …

Läs mer

Möt vår Project Manager Anders Bergstrand i Göteborg

Anders har varit på Damstahl i åtta år och tillsammans med kollegan Mikael Liwgren arbetar han som Project Manager och håller kontakt med våra kunder i flera pågående projekt. Damstahl har länge varit stora inom plåt och stång. I takt med att det rostfria utbudet kompletterats med rör och rördelar, vill vi kunna erbjuda större …

Läs mer

Läget på Trafikplaneringen på Damstahl

Här får vår transportplanerare Evelina ordet och berättar om hur det går till när Damstahl hittar bästa lösningen för att leverera din order på rätt ställe i rätt tid: Varje dag ska över hundra ton rostfritt stål transporteras från Damstahls lager i Malmö till hundratals kunder runt om i vårt avlånga land. Mitt och kollegan Anders jobb som trafikplanerare …

Läs mer

Bygga pool i rostfritt stål

När du funderar på att bygga en pool i trädgården tänker du säkert i första hand på att mura och kakla eller använda liner. Men ett annat spännande alternativ är att bygga en pool i rostfritt stål. Det är fullt möjligt, men kräver lite eftertanke, både när det gäller konstruktion och materialval. Vår produktspecialist Per …

Läs mer

Saltspraytest-fördelar och nackdelar

Saltspraytestet har sedan början av 1900-talet använts för att studera hur korrosion uppstår och påverkar rostfritt stål av olika typer och med olika ytbehandlingar. Metoden har fördelar, men den har också sina begränsningar. Så fungerar saltspraytestet på rostfritt Saltspraytestet är ett forcerat laboratorietest som uppfanns i början av 1900-talet. Det innebär att man i en …

Läs mer

Viktigt att tänka på när du löder rostfritt

Att löda rostfritt mot rostfritt kan medföra en rad problem. Men med rätt kunskap, material och metod kommer du långt. Två viktiga saker att tänka på är vidhäftningen och att välja rätt lödmaterial.    Först och främst är det viktigt att använda rätt lödmaterial för att få en stark fog. Om lödmaterialet är av den typiska tenn-/blysammansättningen får du en fog …

Läs mer