Hur hittar jag rätt i djungeln av flänsar?

När ska jag ha, och när ska jag inte ha en pressad svetskrage? Och när ska jag välja ISO och när väljer jag DIN? Vad är en bordring? Vilken dimension ska jag välja?Med ett stort segment av fittings får vi många frågor på ämnet. Och visst är utbudet brett för att passa alla tänkbara möjliga …

Läs mer

En historia om rostfritt stål

Som med så många andra geniala uppfinningar skapades rostfritt stål genom en serie av parallella händelser. Beroende på vem som skriver historien och vad vi väljer att klassa som rostfritt stål finns det olika uppfattningar om vem som faktiskt uppfann det. Den klassiska historien handlar om hur Harry Brearley i Sheffield i början på 1900-talet skapade rostfritt …

Läs mer

Minskat klimatavtryck på alla sätt – direkt och indirekt

Att minska koldioxidutsläppet är allas angelägenhet. Hos oss på Damstahl är miljöarbetet en viktig del av vår vardag och en ständigt pågående process. Som grossister är det endast en liten del av koldioxidutsläppet vi har kontroll över. Vår direkta påverkan på miljön, motsvarar enbart 1% medan de övriga 99% kommer från produktionen i stålverk och …

Läs mer

Återvinning av ferritiskt rostfritt stål är en utmaning

Variationer i nickelpriser har gjort det ferritiska rostfria stålet, vars legering inte innehåller nickel, allt mer populärt. Men till skillnad från rostfritt stål av austenitiska kvaliteter, återvinns inte de ferritiska i lika stor utsträckning. Förhoppningsvis kan de ökande volymerna leda till nya metoder som gör återvinningen effektivare. Stor del av rostfritt stål återvinns idag Fram …

Läs mer

Byt ut den svarta plåten till rostfri!

Vi har fått en fråga från en kund som har funderingar kring skillnaderna på svart och rostfri plåt. Kunden överser byggandet av ett nytt renseri på ett pappersbruk och har fått rekommendationer från leverantören på att stupen under barktrummorna ska konstrueras i 4 mm svart plåt. Nu undrar kunden om rostfri plåt kanske kan vara …

Läs mer

Så här behandlar du korrosion orsakad av järnsmitta

Ibland händer det att korrosion uppstår på rostfritt stål till följd av järnsmitta. Det kan röra sig om att ett verktyg som används till svart stål sedan används på det rostfria materialet eller något så enkelt som att slipdamm från svart stål hamnat på den rostfria ytan.   Om det kontaminerade stålet förvaras absolut torrt kommer skadan inte att synas, men …

Läs mer

Saltspraytest-fördelar och nackdelar

Saltspraytestet har sedan början av 1900-talet använts för att studera hur korrosion uppstår och påverkar rostfritt stål av olika typer och med olika ytbehandlingar. Metoden har fördelar, men den har också sina begränsningar. Så fungerar saltspraytestet på rostfritt Saltspraytestet är ett forcerat laboratorietest som uppfanns i början av 1900-talet. Det innebär att man i en …

Läs mer

Produktspecialist Robert tar över bland rör och rördelar

Vi vill nu ta tillfället i akt att välkomna Robert Humlebaek Petersen som ny produktspecialist hos oss på Damstahl, inte minst här på bloggen! För er som inte redan träffat Robert får han här chansen att presentera sig själv samtidigt som han gör sig redo att börja svara på alla era frågor om rör och rördelar.   Hej! Jag heter Robert Humlebaek Petersen …

Läs mer

Rostfritt i skridskoblad håller skärpan längre

Rostfritt stål är ett av förstahandsvalen när det gäller skridskor eftersom hårdhet, motståndskraft och estetik är av avgörande betydelse. Skridskoblad är ofta tillverkade av rostfritt stål av typen 1.4028. Men utvecklingen går mot hårdare kromstål vilket bitvis gör att bladen upplevs som svårslipade. Skridskoblad i rostfritt ger vassare åkning Som amatörskridskoåkare tänker man inte så …

Läs mer