Svetsoxider – måste de alltid tas bort?

För att minska risken för korrosion i svetsfogar finns rekommendationen att slipa och putsa den utvändiga fogen fri från svetsoxider. Men arbetet medför allvarliga arbetsmiljöproblem med partiklar och toxiska gaser som till exempel isocyanater, nickel och sexvärt krom. Det finns därför både hälsovinster och tidsbesparingar att vinna om efterbehandlingen går att utesluta.  Damstahl har medverkat i en SBUF-utredning som gjorts …

Läs mer

Skinande blank köksinredning flyttar in

Vi vrider tillbaka tiden till 1930-talet. Vad hände i köket? Jo, de rostfria diskbänkarna gjorde sitt intåg i de svenska hemmen. Till skillnad från tidigare diskbänkar av marmor eller sten med en emaljerad gjutjärnsho, så var den nya rostfria diskbänken tillverkad i ett enda stycke. Dessutom var materialet lättskött och lite fjädrande. Porslin och glas …

Läs mer

Välj rätt syrafast stål med hjälp av PREN-talet

Det finns mycket att ta med i beräkning när du väljer mellan olika syrafasta stål. Olika sammansättningar ger olika motståndskraft mot punktfrätning (pittings) och spaltkorrosion. Här har vi jämfört tre olika sorter syrafast stål för att se hur skillnaderna kan se ut och till vår hjälp har vi PREN-talet.  PREN-talet – en hjälp på vägen  …

Läs mer

Rostfri arkitektur 3D-printas

Det inte bara händiga hemmafixare som utforskar 3D-skrivarens möjligheter. Den nederländska designern Joris Laarman ville se om man kunde skriva ut en hel bro. I samarbete med MX3D har han visat att man kan använda 3D-utskrifter för att formge i hållbara material utan svinn och på ett sätt som ingen vågat hoppas. Företaget MX3D har tagit …

Läs mer

Med pressfittings går arbetet både snabbare och smidigare

Att gänga och löda rörkopplingar för diverse media var länge det enda sättet att bygga rörsystem. Men nu finns pressfittings, ett enkelt och smidigt system för att sammanfoga rördelar. – Jag sparar oerhört mycket tid genom att använda pressfittings, säger Martin Lindau på Skyhawk AB. Pressfittings spar tid och pengar Martin Lindau har arbetat med …

Läs mer

Spara tid och få täta kopplingar med pressfittings

Att gänga och löda rörkopplingar för diverse media var länge det enda sättet att bygga rörsystem. Men sedan pressfittings dök upp på marknaden har mycket tid sparats. Pressfittings, även kallat Ma-press, blev snabbt det nya och enkla sättet att göra installationer inom ett brett område i segmenten för rörinstallationer. Här berättar vår specialist på rör och rördelar, Robert …

Läs mer

Vad är skillnaden på EN 1.4301/4307 och EN 1.4436?

Det finns en rad saker som skiljer de rostfria stålsorterna EN 1.4301/4307 och EN 1.4436 åt, både när det gäller sammansättning och vilka användningsområden de bäst lämpar sig för.    EN 1.4301/4307 – vanligast i världen  EN 1.4301/4307 (SS 2333 enligt den gamla svenska standarden) har ett mycket brett användningsområde och är därför den vanligaste rostfria stålsorten i världen. 1.4301/4307 innehåller ca 17.5% krom …

Läs mer

Tål fiberlaserfilm betpasta?

När rostfria plåtar levereras är de klädda med en så kallad fiberlaserfilm. Den sitter där för att skydda plåten mot repor och märken. Under tiden plåten sedan bearbetas vill många låta filmen sitta kvar så länge som möjligt för fortsatt skydd. Men låt säga att du svetsat samman plåtar och sedan vill beta av svetsfogen, hur klarar sig då fiberlaserfilmen? Vi hade …

Läs mer

Viktigt att tänka på när du löder rostfritt

Att löda rostfritt mot rostfritt kan medföra en rad problem. Men med rätt kunskap, material och metod kommer du långt. Två viktiga saker att tänka på är vidhäftningen och att välja rätt lödmaterial.    Först och främst är det viktigt att använda rätt lödmaterial för att få en stark fog. Om lödmaterialet är av den typiska tenn-/blysammansättningen får du en fog …

Läs mer

Smartaste alternativet till EN 1.4436

Vi har fått en fråga om vilken stålsort vi rekommenderar istället för EN 1.4436 eftersom detta är en stålsort som håller på att fasas ut.  På den europeiska marknaden är motsvarigheten till EN 1.4436 EN 1.4401 och lågkolsvarianten EN 1.4404. Den stora skillnaden mellan 1.4436/4432 och 1.4401/4404 är molybdenhalten. De förstnämnda innehåller nämligen 0,5 procent mer molybden (min. 2,5 procent mot …

Läs mer