Din korg innehåller rabatt. Om du ändrar i korgen kommer din rabatt att försvinna.

Allt du behöver veta om rostfritt ståls legeringstillägg

Varför finns legeringstillägget?
Legeringstillägget infördes av stålverken som tillverkar rostfritt. Detta gjorde de för att justera prisvariationerna som främst uppstår på legeringsämnena krom, nickel och molybden.

Varför varierar priset på legeringsämnena?
Denna prisvariation beror på att dessa legeringsämne handlas via LME av både förbrukare och finansiella institutioner. Detta i sin tur påverkas av yttre faktorer av olika slag i likhet med  traditionell handel av aktier via börsen.

När bestäms legeringstillägget?
Cirka tio dagar in i varje månad får vi på Damstahl en indikation om nivån på legeringstillägget, som räknas i kronor per kilo. Det korrekta tillägget når oss först i slutet av månaden. Det påverkar i sin tur sen våra priser till dig som kund och även vårt resultat.


På vilka produkter tillkommer legeringstillägg och varför?
Vi på Damstahl tillämpar legeringstillägg på alla produkter utom rördelar. Anledningen till att vi inte tillämpar det på rördelar är strävan att förenkla för dig som kund. Normalt räknas nämligen legeringen på rördelar som en procentsats av baspriset.

Hur prissätts rostfritt?
När verken producerar rostfritt prissätter man endast baspriset med en gång. När det rostfria stålet säljs läggs leveransmånadens legeringstillägg på. Detta kan man säga utgör det resterande värdet av produkten utöver baspriset.

Hur påverkar legeringstillägget priset när du beställer rostfritt?
Ibland har vi, i rollen som grossist, köpt in rostfritt till ett högt pris beroende på legeringstillägget. Månaden efter tillämpas kanske ett lägre legeringstillägg och då måste vi sänka våra priser mot kunderna. Den risken är en del av vår kalkyl. Ofta slår det ganska hårt mot vårt resultat, men du som kund kan å andra sidan räkna med att alltid få betala rätt pris när du köper in rostfritt.

 

Till toppen