Din korg innehåller rabatt. Om du ändrar i korgen kommer din rabatt att försvinna.

Mikael Sthaalros - Stainless Steel Executive of the Year

2016-09-07

Damstahl Groups CEO Mikael Sthaalros har utsetts till Stainless Steel Executive of the Year 2016 vid International Stainless & Special Steel Summit som hölls i Lissabon 6–8 september.  

Motiveringen till Executive of the Year 2016 lyder:
Mikael Sthaalros är en extraordinär ledarskapspersonlighet. I över 40 år har han varit den drivande kraften bakom Damstahl Group, som fortfarande är ett familjeägt företag. Han har utvecklat företagsgruppen till en ledande, stålverksoberoende grossist inom rostfritt stål i norra Europa, som säljer cirka 60 000 ton per år, sysselsätter ca 260 anställda i sju länder och har lönsamma intäkter på nästan 300 miljoner EUR.

Han är en utmanande personlighet och definitivt inte ”allas älskling”. Han är fruktad av några, omtyckt av många, men respekteras av alla aktörer som han möter varje dag. Det är därför han har nominerats och valts enhälligt av vår jury, bestående av åtta industriledare, till Stainless Steel Executive of the Year 2016!

 

Så här reagerade Mikael Sthaalros när han fick beskedet om utmärkelsen:

– Jag blev först väldigt förvånad, det finns så många andra duktiga människor inom stålbranschen. Sedan kom glädjen och tacksamheten, det enda jag har gjort är ju att sköta mitt jobb. Som jag ser det är utmärkelsen Executive of the Year 2016 en gemensam framgång som jag delar med alla duktiga medarbetare i de sju länder där Damstahl säljer rostfritt stål.

Marknaden för rostfritt och specialstål har efter några tuffa år börjat vända uppåt. Överkapaciteten minskar och en konsolidering pågår. Konkurrensen från Kina har lärt stålindustrin att det gäller att fokusera på kärnverksamheten och hålla hård kostnadskontroll. 

 

”Det är match varje dag”

Vad krävs för att få ytterligare fart på affärerna? Mikael Sthaalros tror att utmaningen är att dra nytta av den snabba digitaliseringen för att kunna öka stålföretagens konkurrenskraft.

– Man måste förstå att det är match varje dag och det gäller att hela tiden ha koll på de ofta volatilt fluktuerande priserna och att ligga på rätt lagernivå. Med digitaliseringen får vi nya verktyg för att öka vår produktivitet, korta leveranstiderna och ge våra kunder ännu bättre service.

– Vår största uppgift är att göra stålbranschen attraktiv för yngre talanger genom att visa på karriärmöjligheterna. Man talar så mycket om att trivas på jobbet. För mig som ledare är det viktigaste att skapa en företagskultur där medarbetarna hela tiden känner sig motiverade att växa, då kommer trivseln automatiskt.

Mikael Sthaalros är idag 67 år gammal, men har han inga planer på att dra ner på takten.

– Jag har världens roligaste arbete och vaknar varje morgon fylld med glädje över att ha förmånen att få bidra till Damstahls och vår branschs framgångar.

 

Så här kommentar Peter Sjödahl, vd Damstahl Sverige, att Mikael Sthaalros har utsetts till Stainless Steel Executive of the Year 2016:

– Mikael Sthaalros initierade starten av Damstahl Sverige i maj 1977. Nästa år fyller företaget 40 år, och Mikael är fortfarande koncernchef. Fantastiskt med tanke på att alla som var med från den svenska sidan sedan länge har gått i pension. 

 

Fakta om Stainless & Special Steel Summit
Den 15:e upplagan av International Stainless & Special Steel Summit hölls i Lissabon 6–8 september och samlade över 300 toppchefer från alla led i leveranskedjan. Deltagare från hela världen fick tillfälle att lyssna på hur tongivande ledare i branschen såg på utvecklingstendenser och framtidsutsikter. Det gavs också tillfälle att utbyta erfarenheter och bygga nätverk vid mötet.

 

Fakta om Mikael Sthaalros

  • 67 år, har arbetat på Damstahl sedan 1970 (undantag 1978).
  • Bor i Horsens vid Skanderborg där Damstahls huvudkontor ligger.
  • Började som VD för Damstahl 1 januari 1979.
  • Damstahl Group CEO sedan 2000.

Här är han tillsammans med SMR:s vd Markus Moll till vänster och Damstahl Groups styrelseordförande Wolf Ehrenberg till höger. 

Stainless Steel Executive of the Year 2016 Mikael Sthaalros med SMR:s vd Markus Moll till vänster och Damstahl Groups styrelseordförande Wolf Ehrenberg till höger.

Pressrelease Mikael Sthaalros SMR 2016

Till toppen