Din korg innehåller rabatt. Om du ändrar i korgen kommer din rabatt att försvinna.

Damstahls grundare - Senator Henry Ehrenberg 100 år

2017-04-24

Den här veckan går våra tankar till Damstahls grundare, senator Henry Ehrenberg, som skulle ha fyllt 100 år den 26 april. 

Damstahls grundare, senator Henry Ehrenberg, är i ljust minne bevarad av dem som hade förmånen att lära känna honom. Med nedanstående ord vill vi dela våra minnen av honom och hålla historien levande – även för dem som tillkommit sedan senatorn gick bort 2009.

1947 startade Henry Ehrenberg den lilla ingenjörsbyrån Neumo i den tyska staden Knittlingen, mellan Frankfurt och Stuttgart. Han kom sen att leda och vidareutveckla företaget under mer än 60 år. Genom åren etablerade senator Ehrenberg en hel rad tekniskt ”besläktade” verksamheter, som runt om i världen framgångsrikt agerar under det gemensamma namnet NEUMO-Ehrenberg-gruppen. Damstahl ingår i denna grupp, som i dag finns på tre kontinenter och sysselsätter sammanlagt 1 950 medarbetare i ett intensivt och ömsesidigt fruktbart samarbete.

Henry Ehrenberg föddes den 26 april 1917 i ett judiskt hem i Polen och i Polen gick han också i skolan och studerade. Efter det att Polen intagits av de nazistiska trupperna, internerades han till en början i Auschwitz och andra koncentrationsläger, men hade sedan den stora lyckan att undkomma dessa fasor. Större delen av hans familj hade inte samma tur.

Under efterkrigstidens förvirring hamnade han på omvägar i Knittlingen, där han 1947 lade grundstenen till sin framtida världomspännande verksamhet. I Knittlingen slog han sig också ned, ingick äktenskap med sin hustru Lea, bildade familj och byggde huset, som sedan fram till hans död den 14 augusti 2009 var hans och familjens hem. Senator Ehrenbergs och hans hustru Leas två döttrar och två söner håller än i dag fast vid den vision han hade av ett modernt familjeföretag.

Vi minns en modig och ärlig man, som vi alla är skyldig ett stort tack.

Wolf Ehrenberg

Till toppen