Din korg innehåller rabatt. Om du ändrar i korgen kommer din rabatt att försvinna.

Evigt ung jubilar – Damstahl 40 år som Göteborgare

2021-03-17

Tiden går fort när man har roligt och nu har det redan gått 40 år sedan Damstahl öppnade kontor i Göteborg. Det firas med stor framtidstro, kärlek till stan och alla kunder. Visst, det blir ett lite annorlunda firande med digital tårta. Kanske är det just den unika förmågan att alltid ställa om och anpassa sig till tiden som gör att Damstahl håller sig evigt ung.

1981 slog Damstahl upp portarna till sitt kontor i Göteborg. Då hade det gått fyra år sedan företaget tog sig in på den svenska marknaden med start i Malmö.

Vrider vi tillbaka tiden 40 år till 1981 så hände det en hel del i Sveriges näst största stad. Bland annat så spelade Bruce Springsteen för första gången i Göteborg. Det var också året då ishockey-VM avgjordes i stan och Sverige mötte Sovjetunionen i guldmatch (tyvärr förlust med hela 1-13). Och 1981 började också Damstahl sin spännande resa inom rostfritt i Göteborg. För fem år sedan omorganiserade man, bytte adress och flyttade in på nya kontoret på Skårs Led 3. Här arbetar nu trion som trivs med staden, företaget och varandra.

Kraftigt ökad omsättning

Anders Bergstrand har arbetat på företaget i nio år och trivs med företagskulturen.
– De senaste åren har vi haft en imponerande utveckling här i Göteborg. Vi har dubblat försäljning i tonnage trots att vi är färre anställda än tidigare, berättar han.
En viktig framgångsfaktor är att man ser sig som partner till sina kunder och är lyhörda för kundernas behov.
– När man vet vad kunderna vill ha, så får man se till att ha det på lager. Vårt sortiment har både djup och bredd.
Att företaget blivit den marknadsledande grossisten inom rostfritt handlar mycket om kulturen.
– Vi är familjeägda och kan ställa om snabbt. Våra ägare har tålamod och tänker långsiktigt.

Flytten blev en nytändning

Kollegan Anders Andersson tycker även att flytten till det nuvarande kontoret bidragit till stämningen och framgångarna.
– Med vår laganda kan man uträtta stordåd. Marknaden är till stor del den samma som tidigare, men klimatet vi skapat har gjort oss starkare, menar han.
Att arbeta tillsammans med trevliga kunder och kollegor gör att han stortrivs med jobbet.

Utforskar alltid nya möjligheter

Petter Lantz kom till Damstahl Göteborg 2013. Han hade då med sig erfarenhet från en annan grossistfirma inom samma bransch.
– Nu är vi marknadsledande, men så såg det inte ut när jag började. Vi har ansträngt oss för att komma dit vi är idag och det har varit väl värt resan, berättar han. Och det är inspirerande att arbeta på ett företag som aldrig står stilla utan som alltid vågar utforska nya vägar och möjligheter.

Möter framtiden med fortsatt digitalisering och mer kunskap

När Anders Bergstrand började på Damstahl var det han som skrev in kundens order – nu har kunden möjlighet att göra det själv på webben.
– Vi har verkligen jobbat oss upp i topp. Genom vårt bolag Slize Digital utvecklas hela tiden nya innovativa lösningar. Längre fram mot sommaren lanserar vi vår nya hemsida med tillhörande webbshop och den blir helt outstanding, förklarar han.

Claus Qvist Jessen på Damstahl i Danmark är internationellt erkänd inom rostfritt. Han är också författaren bakom flertal böcker. Med honom i spetsen fortsätter man kunskapsspridning.
– Claus är en mästare inom rostfritt och en uppskattad föredragshållare bland våra kunder. Han utbildar och vägleder såväl processdesigner som ingenjörer, berättar Anders Bergstrand.

Hur firar man i en pandemi?

Det där är ju lite svårt att samlas just nu så firandet skjuts på framtiden. En tårtbit på Teams och sedan har vi en förhoppning om att längre fram under året kunna fira mer rejält.

Göteborg växer så det knakar, här byggs bostäder som aldrig förr och i år fyller staden 400 år. Gammal kärlek rostar aldrig och med kärlek håller man sig ung.

Foto: Malin Timfjord

Till toppen