Din korg innehåller rabatt. Om du ändrar i korgen kommer din rabatt att försvinna.

Uppdatering från marknaden: Kina tar bort skattereduktion

2021-04-30

Glad Valborg och hoppas allt är väl med dig, dina nära och din verksamhet!

Som marknadsledare vill vi alltid dela med oss av de insikter om marknaden som vi har. De senaste dagarna har det hänt en hel del i den rostfria stålvärlden. Vad det är som hänt och vilka konsekvenserna blir delar vi med oss här.

Kina släppte en mindre bomb för två dagar sedan

Exportörer av stål från Kina har sedan länge erhållit en skattereduktion på 13% på allt stål som man exporterar ur landet. Detta har självfallet haft stor påverkan på det pris som dessa aktörer har kunnat presentera mot marknaden. I onsdags, den 28 april, beslutades att skattereduktionen upphör från och med den 1 maj, det vill säga i stort sett omgående.

Vad får detta för effekt?

Kort och gott så sätter det hela den rostfria stålvärlden i gungning. Kina är, utan motstycke, världens enskilt största producent av rostfritt stål med en produktion på över 50% av världens totala volym. När denna del av värdekedjan tvingas höja sina priser, praktiskt taget över en natt, får detta stora följder.

Man kan sammanfatta det som att priserna stiger ytterligare och det är både snabbt och kraftfullt. Utöver detta så ökar utmaningarna gällande tillgång på material för varje vecka som går. Det är svårt att just i detta nu sätta en prognos för veckorna framåt. Vi får helt enkelt ge oss till tåls, landa i detta och göra vårt yttersta för att lösa vardagsutmaningarna från fall till fall.

Vad bör du göra?

Jag föreslår en tät och god kontakt med din rostfria kontaktperson på Damstahl, så skall vi efter bästa förmåga, se till att vi tillsammans navigerar rätt i detta hav med kraftig sjögång!

Glad Valborg önskar Patrik och vännerna på Damstahl

Till toppen