Din korg innehåller rabatt. Om du ändrar i korgen kommer din rabatt att försvinna.

Vi håller Sverige rostfritt

Damstahl ingår i en stor familj av rostfria företag

Förhoppningsvis vet du vid det här laget att Damstahl är den ledande grossisten när det gäller rostfritt stål i Sverige. Men vad du kanske inte visste är att vi finns i många andra länder och är marknadsledande i Europa. Eller att vi ingår i en grupp med flera andra företag som tillverkar produkter i, och verktyg för, rostfritt stål. Därför tänkte vi att det är hög tid att du får träffa hela vår familj.

Företaget Damstahl grundades 1960

Fröet till det som idag är Damstahl såddes redan 1947 i Tyskland. Det var nämligen då Henry J Ehrenberg grundade ingenjörsfirman Neue Molkereitechnik GmbH, NEUMO kallad, i den lilla staden Knittlingen mellan Frankfurt och Stuttgart. Här utvecklade han en ny typ av smidda rördelar i rostfritt stål som var mer hygieniska än de gjutna varianter som vid den här tiden användes i mejeriernas produktion.
Ehrenbergs innovativa rördelar satte en ny standard för hygien. Det ledde till en stor efterfrågan hos mejerierna och snart även från andra branscher, som till exempel bryggerinäringen, vilket fick företaget att växa snabbt. Under de 60 år Henry J Ehrenberg ledde och utvecklade företaget förvärvade han en rad andra bolag inom handel och tillverkning som tillsammans utgör dagens multinationella koncern, NEUMO-Ehrenberg-Group.
Eftersom alla bolagen på olika sätt tillverkade produkter av rostfritt stål växte inköpsvolymerna konstant. Så för att säkra tillgången på råvara och skapa en bra position för prisförhandlingar, valde Ehrenberg 1960 att etablera ett eget handelsbolag för rostfritt stål. Företaget grundades i Amsterdam och hade sitt kontor vid Dam Platz. Av det skälet fick företaget namnet Dam-Stahlhandelsgesellschaft, vilket så småningom förkortades till – Damstahl

Avancerade lösningar inom flödesteknologi

Idag är Damstahl en av de ledande grossisterna inom rostfritt stål i Europa. Som ett företag i NEUMO-Ehrenberg-Group har vi även ett antal systerföretag som på olika sätt arbetar med rostfritt. Det ger oss både ett brett nätverk av kompetenser och en ännu djupare förståelse för materialet och dess tillämpningar. Förutom distribution av rostfritt stål, som är vårt gebit, består gruppen av specialistföretag inom flödesteknologi och skärverktyg.
NEUMO, ursprunget till hela gruppen, har fortfarande sin bas i Knittingen men är idag ett globalt företag. Under 70-talet specialiserade de sig på att utveckla och tillverka sterila produkter till bioteknologiska system för läkemedelsproduktion. Det rör sig främst om rör, rördelar och kopplingar i rostfritt stål.
Ett annat företag inom gruppen, tyska AWH, har inriktat sig på att utveckla komponenter i rostfritt stål för livsmedels-, kosmetika-, kemteknik- och läkemedelsbranschen. Redan 1859 började de tillverka rördelar, men det dröjde till 1959 innan de gick över från mässing till rostfritt stål. Idag har de bland annat utvecklat en fjärilsventil med en RIFID-transponder som lagrar all relevant data, till exempel intervall mellan inspektioner eller typ av tätning. Informationen kan enkelt läsas av, vilket ökar säkerheten och effektiviteten inom bland annat processindustrin.

Från Europa till USA

I Aalen ligger företaget Rieger som under 130 år tillverkat produkter i både rostfritt stål och aluminium. Deras rostfria fokus ligger på ventiler och svetsade ventilsystem för kemi-, läkemedels-, livsmedels- och dryckesindustrin. I sitt aluminiumgjuteri tillverkar de delar för bland annat bilindustrin.
Israeliska Egmo utvecklar och tillverkar ett stort antal olika produkter för rörmontering och flöden, som ventiler, ställdon, grenrör och kärl. Egmo har stor kompetens när det gäller att skapa lösningar för bland annat halvledar- och solenergiindustrin.
Det schweiziska bolaget Herrli blev en del av gruppen 1969 och tillverkar rör och rördelar för mejerier och processindustrin. För ett etablera sig på den amerikanska marknaden startade NEUMO-Ehrenberg-Group 1980 företaget VNE i Janesville, Wisconsin som tillverkar och säljer rör, rördelar, ventiler och relaterade produkter i rostfritt stål för hygien- och industrianvändning i USA.

Verktyg med precision

Tanken bakom NEUMO-Ehrenberg-Group är att skapa starka partnerskap och integrera företag in i gruppen samtidigt som de behåller sin självständighet. En tanke som väl illustreras av hur verktygstillverkaren Vargus blev en del av gruppen.
För när NEUMO utvecklade tillverkningen av rör och rördelar i rostfritt stål fanns inte de högkvalitativa karbidverktyg man behövde för den invändiga gängningen. Därför började de leta efter en partner som kunde tillverka sådana, och de fann Vargus – en ledande tillverkare av karbidverktyg och med representation över hela världen.
Vargus har sedan dess kommit med åtskilliga innovativa lösningar, som den första triangulära gängningsinsatsen, det första vändbara gängfräsningsverktyget och det ursprungliga avgradningsverktyget. Faktum är att nästan alla som arbetar med metallbearbetning känner till Shavivs, de praktiska avgradningsverktygen från Vargus.

Som en del NEUMO-Ehrenberg-Group med sina 24 företag på fyra kontinenter och 2 250 engagerade medarbetare har vi ett fantastiskt nätverk och alla möjligheter i världen att hjälpa dig med dina rostfria behov. Hör av dig till någon av våra säljare om du har frågor om rostfritt, du hittar deras kontaktuppgifter här.

Till toppen