Din korg innehåller rabatt. Om du ändrar i korgen kommer din rabatt att försvinna.

Austenitiskt rostfritt stål

Kännetecknas av en hög krom- (Cr) och nickelhalt (Ni), låg kolhalt (C) och ofta en tillsats av molybden (Mo). Detta är den allra största och viktigaste gruppen inom rostfritt stål, både det vanliga 18/8 och "syrafasta" stålet hör hit. Normalt sett är det omagnetiskt, men blir svagt magnetiskt vid kallbearbetning.


Mekaniskt sett har austenitiska stål en lång "brottböjning", d.v.s. hög seghet. Austenitiska ståltyper är relativt mjuka och speciellt avsedda för plastisk formgivning, t.ex. dragpressning av diskbänkar. Jämfört med andra ståltyper kan det austenitiska sägas vara ett "tuggummistål". God formbarhet, svetsbarhet och korrosionsbeständighet gör att det fortfarande är den mest använda gruppen av stål i allt från rör och tankar till bestick och dörrhandtag.


Austenitiska stål blir i motsats till ferritiska stål, inte spröda i låga temperaturer och har dessutom bättre egenskaper i mycket höga temperaturer. Austenitstål har generellt sett bra korrosionsbeständighet, men är känsliga för kloridinducerad spänningskorrosion. Därför är det inte alltid lämpligt för mycket värmeutsatta komponenter i våta miljöer.

Större delen av världens rostfria stål-förbrukning utgörs fortfarande av austenitiskt 4301/4307 och 4401/4404.

Till toppen